gęsi smalec), oliwa, tran.
Codziennie przynajmniej jeden z tych rodzajów tłuszczu.
Grupa 7 – środki słodzące.
Cukier buraczany, trzcinowy, melasa, cukier słodowy, miód średnio około 100 g dziennie.
By uniknąć niedoborów pokarmowych, należy więc uwzględnić pewną ilość pokarmów ze wszystkich 7 grup – zwłaszcza należy pamiętać o składnikach wymienionych w grupie 1, 2, 4 i 6.
Dla dalszego udogodnienia możemy ustalić pewną ilość pokarmów na dobę, zawierających wszystkie niezbędne składniki, a następnie w ciągu tygodnia układać z pokarmów tych odpowiedni jadłospis.
Z powyższego jadłospisu pewne pokarmy spożywamy codziennie, np.
chleb, ziemniaki, masło, inne co pewien czas, np.
na tydzień przypada 700 g ryby, z której robimy dania 2 razy tygodniowo.
Podobnie okresowo podajemy makaron (70 g), ser (140 g), twaróg (210 g).
Dział Higieny Żywienia Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie przy współudziale Studium Wyżywienia Społecznego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opracował projekt racji żywnościowych, przy czym uwzględniono cztery poziomy odżywiania: 1) ledwie wystarczający; 2) dostateczny; 3) pełnowartościowy; 4) najlepszy.
Normy te obejmują 4 grupy dzieci wedle wieku, 3 grupy mężczyzn i kobiet według wykonywanej pracy oraz kobiety w ciąży i karmiące.
(Szczegóły patrz Żywienie Zbiorowe czerwiec 1950).
Prawidłowo ułożony jadłospis ma wielkie znaczenie, zwłaszcza dla ludzi pracy.
Przy układaniu jadłospisu należy uwzględnić wiek człowieka i charakter jego pracy.
Dla człowieka pracującego fizycznie w pierwszej mierze odpowiednia ilość kalorii potrzebna jest do pokrycia strat energetycznych, a więc tłuszcze i węglowodany – przy dostatecznej podaży innych składników pożywienia.
Pracownik umysłowy potrzebuje mniej Kalorycznego pokarmu (około 3000 kal.
), ale z odpowiednią ilością pełnowartościowego białka, związków fosforowych i zespołu witaminy B.
Duże znaczenie dla układu nerwowego mają zwłaszcza związki fosforowe zawarte w żółtku jaj, móżdżku, wątrobie.
Dla przemian energetycznych w mózgu duże znaczenie ma kwas glutaminowy jako paliwo.
Dobrym źródłem tego aminokwasu są sery podpuszczkowe (6-7010).
Mądrość ludowa mówiła od dawna: głupi na sera.
.
Źródłem zespołu witaminy B jest natomiast chleb pszenny z mąki pełnego przemiału.
Dla wszystkich pracowników należy w szerokiej mierze uwzględniać w układaniu jadłospisu owoce i jagody, jarzyny, włoszczyznę.
Oprócz prawidłowo ułożonego jadłospisu wielkie znaczenie ma czas przyjmowania posiłków.
Pokarm należy starać się przyjmować w ściśle ustalonych godzinach, gdyż drganiem nasz drogą odruchów warunkowych nastawia się w pewnej porze na trawienie i optymalne wydzielanie soków trawiennych
[hasła pokrewne: , , ]
[hasła pokrewne: krzesełko do karmienia allegro, centrum urazowe sosnowiec, restauracja plaza sława ]
Comments are closed.
Article marked with the noticed of: stomatolog bielany warszawa[…]
W owocach kolcowoju też występują konkretne związki
[..] Cytowany fragment: olejek moringa[…]
Udar mozgu, czyli wylew nie jest diagnozowany w Polsce
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: chirurgia[…]
Można pisać obszernie ?