Daleko trudniej jest dostarczyć tę część pożywienia, która zawiera tzw.
składniki ochronne, pełnowartościowe białko, związki mineralne, witaminy.
Z produktów ochronnych, które uzupełniają braki innych pokarmów, na pierwszym miejscu należy postawić mleko i jego przetwory.
Należy zerwać z przesądem, że mleko powinny spożywać tylko dzieci.
Mleko jest pełnowartościowym pokarmem, zawierającym prawie wszystkie potrzebne składniki pożywienia i powinno być wykorzystane szeroko w odżywianiu świata pracy.
Dalszym produktem ochronnym są jaja, zawierające pełnowartościowe białka i tłuszcze, żelazo, witaminę A i D.
Jaja należy wykorzystywać w żywieniu stołówkowym, zwłaszcza w sezonie największej ich podaży, tj.
na wiosnę.
Dużą wartość, jako produkt ochronny mają też narządy miąższowe, jak wątroba, nerki.
Zwłaszcza wątroba dostarcza pełnowartościowego białka, soli mineralnych i witamin.
Cennym uzupełnieniem są też ryby bogate w pełnowartościowe białko, często w tłuszcz, zawierające ponadto jod (ryby morskie), składniki mineralne, witaminy A i D.
Do produktów ochronnych zaliczamy też jarzyny i owoce, będące źródłem składników mineralnych i witamin.
Do cennych składników tej grupy należą jarzyny liściaste, marchew, pomidory, kwaszona kapusta, a także ziemniaki (pełnowartościowe białko tuberyna, wapń, żelazo, witamina C).
Chleb z mąki pełnego przemiału jest dobrym źródłem zespołu witamin B.
Z rozważań powyższych wynika, że pożywienie powinno być urozmaicone, roślinno-zwierzęce, z uwzględnieniem składników energetycznych, budulcowych, ochronnych.
Należy podawać przede wszystkim produkty świeże, korzystać z okazji, jakie nastręczają-sezony, uwzględniać szeroko surówki.
Jadłospisy powinny uwzględniać również porę roku.
Obiady w porze zimowej muszą być wyższe kalorycznie niż w lecie lub na wiosnę.
W pożywieniu zimowym podajemy więcej mięsa niż w lecie.
W zimie podajemy głównie mięso wieprzowe, baraninę, tłuste ryby – w lecie zwiększamy podaż cielęciny, chudych ryb i drobiu.
Na wiosnę i w lecie należy zwiększyć ilość nabiału.
W miesiącach zimowych i wczesną wiosną stopniowo zwiększa się niedobór witaminowy, zwłaszcza krytyczny jest okres od lutego do początku maja.
W celu uzupełnienia braków witaminowych należy podawać w tym okresie- kiszoną kapustę i jej sok, sok buraczany, pomidorowy, ogórki kiszone, żurawiny i drożdże.
W sezonie jesiennym wykorzystuje się obfitość jarzyn i owoców.
Posiłki muszą, więc zawierać Wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i muszą być dostosowane do rodzaju wykonywanej przez konsumenta pracy
[patrz też: , , ]
[patrz też: endometrium o cechach proliferacji, allegro pizza, powiekszanie ust wroclaw ]
Comments are closed.
natury opatentowac biznes nie moze
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu torty[…]
Od jakiegoś czasu zauważyłam że się lepiej czuję
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu zabiegi dla mężczyzn[…]
Może nieładnie tak krytykować, ale ten artykuł naprawdę jest tragiczny