Dla dzieci 7-11 letnich dodajemy jeszcze po 75 kalo na każdą godzinę zajęć, a od 11 do 15 lat – po 75-150 kal.
Normy radzieckie przewidują przeciętną podaż kaloryczną dla pracowników fizycznych zatrudnionych w przedsiębiorstwach zmechanizowanych (np.
tokarze, frezerzy) na 3500 kal.
, przy pracy niezmechanizowanej (drwale, kopacze) 4000-5000 kal.
na dobę.
Dla zbudowania prawidłowej racji pokarmowej nie wystarcza jednak samo określenie potrzebnej liczby kalorii.
Ten dowóz kalorii należy zabezpieczyć prawidłowym składem pokarmów, dostarczających odpowiedniej ilości białek, tłuszczów, węglowodanów, związków mineralnych i witamin.
Zapotrzebowanie białek było różnie oceniane.
Chittenden wykazał, że 0,70-0,80 g białka na 1 kg wagi wystarczało dla studentów do prowadzenia normalnego aktywnego trybu życia, ale oczywiście istnieje różnica między zapotrzebowaniem minimalnym i optymalnym.
To optimum według rozmaitych autorów jest rozmaicie oceniane: od 0,85 g (Hinhede) na kg do 1,80 g na kg (Atwater).
Na ogół przyjmuje się, że zawartość białka w pożywieniu powinna wynosić 1 g na kg wagi dla dorosłych, oraz 1,5-3,0 g na kg wagi dla dzieci.
Dla dzieci 3/4 białka powinno być pochodzenia zwierzęcego.
Uczeni radzieccy uważają, że dla człowieka dorosłego należy podać 100 g białka na dobę, w tym nie mniej niż /3 część powinna być pokryta przez białko pochodzenia zwierzęcego.
Podaż białka nie powinna być w każdym razie mniejsza niż 12,5 g białka pełnowartościowego na 1000 kal.
Jeśli ilość białka jest mniejsza, to dochodzi do zmian chorobowych, zwłaszcza w wątrobie.
Krymskij z Moskiewskiego Instytutu Żywienia stwierdził, że u szczurów zmniejszenie podaży białka do 3,5 % (wedle kaloryczności) powoduje głębokie zmiany w organizmie.
W przedniej części przysadki nie tworzą się, komórki kwasochłonne, znika koloid, w jądrach ustaje spermatogeneza, koloid tarczycy ulega rozrzedzeniu, w wątrobie gromadzi się tłuszcz, w nerkach dochodzi do miąższowego zwyrodnienia kanalików krętych, w skórze zanikają cebulki włosowe i ścieńczeje warstwa skóry właściwej, a wzrost kośćca zwierząt zatrzymuje się Makaryczew i Siergiejewa z tego samego instytutu stwierdzili, że niedobór białka obniża poziom czynności odruchowo-warunkowej i że ulega ona wykształceniu później niż w warunkach normalnych.
Powiększenie zaś białka w pokarmie zwiększa pobudliwość kory mózgowej i wzmaga zarówno pobudzające, jak i hamujące procesy w korze mózgowej.
Ważnym zagadnieniem jest również ustalenie normy tłuszczu.
Zbyt mała ilość tłuszczów zmniejsza przyswajalność pokarmu i pogarsza jego smak
[przypisy: , , ]
[przypisy: domosfera mielec, restauracja plaża bogaczewo, klinika ginekologiczna kraków ]
Comments are closed.
Ja słyszałam i czytałam ksiazke Po co ten Jod
[..] Cytowany fragment: ortopedia[…]
Takie bóle nie są przyjemne