Wydajność ich jest duża.
2.
Fabryki – kuchnie przygotowują potrawy i dostarczają je do filii żywienia zbiorowego, częściowo też sprzedaj ą we własnych punktach rozdzielczych.
Zwykle do 50 % produkcji wysyła się na punkty rozdzielcze w postaci gotowych potraw lub półfabrykatów.
Wytwórczość fabryki-kuchni jest duża.
Fabryki-kuchnie są to wielkie przedsiębiorstwa zmechanizowane, zaopatrzone w instalacje parowe, elektryczne lub gazowe maszyny chłodnicze, maszyny do obierania jarzyn, ziemniaków, krajania chleba itp.
Organizacja fabryk-kuchen oddaje dobre usługi w dużych ośrodkach miejskich lub przemysłowych.
3.
Stołówki stanowią najczęstszy typ przedsiębiorstw żywienia zbiorowego.
Zakłady te wytwarzają posiłki i sprzedają je w sali jadalnej i w bufecie.
Rozróżniamy stołówki typu zamkniętego, znajdujące się zazwyczaj na terenie fabryk, kopalń i innych zakładów przemysłowych, przeznaczone dla obsługi pracowników, oraz stołówki typu otwartego, dostępne dla szerokiej publiczności i otwarte od rana do godzin wieczornych.
Stołówki mogą być rozmaitej wielkości: od małych, z ręczną przeróbką surowych produktów, z niewielką zdolnością produkcyjną, przez średnie na wpół zmechanizowane, do wielkich stołówek typu zmechanizowanego.
4.
Stołówki specjalne.
Oprócz zwykłych stołówek dla ludzi pracy, organizowane są jeszcze specjalne stołówki dla dzieci, studentów, stołówki dietetyczne, jarskie.
Stołówki dla dzieci w 1919 r.
obsługiwały w Moskwie dziennie 219000 dzieci w 1985 punktach żywienia.
Wielką rolę odegrały też stołówki dziecięce w okresie II wojny światowej, obsługując około 900000 dzieci (cyt.
wgMaksimienki).
Odżywianie społeczne w stołówkach odgrywa ważną rolę w ogólnej gospodarce kraju, wzmaga zdolność do pracy, zbliża miejsce spożycia posiłków do miejsca pracy i polepsza, jakość tych posiłków.
Jeszcze ważniejszą rolę odgrywają specjalne stołówki dietetyczne.
Służą one do pomocy instytucjom leczniczym typu ambulatoryjnego.
W Moskwie i innych ośrodkach przemysłowych stworzono już w 1924 r.
stołówki, gdzie odżywiali się robotnicy cierpiący na choroby przewodu pokarmowego.
Obecnie w radzieckich zakładach przemysłowych istnieje kilka tysięcy stołówek dietetycznych.
Rozwój stołówek dietetycznych został zapewniony w ZSRR dzięki uchwale Rady Komisarzy Ludowych w lipcu 1928 r.
Przy budowie nowych przedsiębiorstw uchwała ta nakłada na organy zawiadujące żywieniem leczniczym obowiązek równoczesnej organizacji oddziałów i stołówek żywienia dietetycznego.
Organy ochrony zdrowia wydzielają odpowiedni personel (lekarz, siostra, dietetyczka) dla obsługi medycznej chorych w stołówkach dietetycznych, kierują stroną leczniczą pracy i działalnością sanitarno-oświatową
[więcej w: , , ]
[hasła pokrewne: restauracja plaza, ekuz bydgoszcz, obrażenia po wypadku samochodowym ]
Comments are closed.
Jestem w ciąży
[..] Cytowany fragment: obdukcja[…]
Chcesz jeść zdrowo – nie kupuj w marketach