Ilość ciał mineralnych musi, być wystarczająca, dotyczy to zwłaszcza norm dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących; 4.
Pożywienie musi zawierać wystarczającą ilość witamin, zwłaszcza witamin A, B1, B2, PP, C, D i E; 5.
Dostateczna musi być podaż wody; 6.
Pożywienie musi być wystarczające pod względem objętości, aby wywołać uczucie sytości i normalny ruch robaczkowy jelit; 7.
Pożywienie powinno być- tak zestawione, aby nie powodowało ani zbytniego zakwaszenia, ani alkalizacji ustroju.
Pożywienie powinno zapewniać równowagę biochemiczną pomiędzy poszczególnymi składnikami.
Musi być np.
zachowany odpowiedni stosunek pomiędzy węglowodanami i witaminą B1, witaminą D a wapniem i fosforem, między tłuszczami zwierzęcymi i roślinnymi.
Bardzo ważna jest też podaż witamin.
Hipowitaminozy nie są to tylko proste schorzenia zależne od niedoboru tej lub innej witaminy, w stanach tych dochodzi również do zaburzenia równowagi w przemianie materii (przy niedoborze witaminy D zaburzenia przemiany Ca i P, przy niedoborze witaminy B12 zaburzenia przemiany węglowodanowej, przy braku B6 zmiany w przemianie białek).
Przy zaburzeniu określonych stosunków pomiędzy poszczególnymi składnikami zapotrzebowanie ustroju wzmaga się i zwiększają się straty.
Białko powinno dostarczać 8-10 % kalorii u dorosłych i 10-12 % u dzieci, przy czym stosunek białka zwierzęcego do roślinnego winien wahać się między 0,6-1,2.
Według Luska i Starlinga tłuszcze powinny stanowić 20-25 % kalorii, a stosunek tłuszczów zwierzęcych do roślinnych winien być jak 1 : 3.
Wiadomo jest, że kwaśny odczyn w jelitach potrzebny jest do wchłaniania i zużytkowania wapnia, fosforu i magnezu – dostateczna ilość tłuszczu w diecie sprzyja utrzymaniu kwaśnego odczynu w jelitach.
Jest rzeczą interesującą, że pokarm dzieci obfituje właśnie w cukier mlekowy i tłuszcze, a więc w związki zakwaszające.
W roku 1942 McCance dowiódł, że dieta bogata w białko polepsza wchłanianie Ca i Mg, ważny też jest stosunek wapnia do fosforu (powinien on wynosić około 0,7).
Nieznajomość tych związków i stosunków pomiędzy rozmaitymi składnikami ustroju nawet przy prawidłowym dowozie kalorii pociąga za sobą poważne zaburzenia.
Jeśli chodzi o wartość kaloryczną pożywienia to Voit zalecał dla człowieka dorosłego 3055 kal.
dziennie, Rubner 3093, Atwater 3315, Labbe 2500 (cyt.
wg Lamy i Lamotte).
Komisja Komitetu Zdrowia Ligi Narodów w latach 1935-36 opracowała zapotrzebowanie kaloryczne dla osób dorosłych i dzieci.
Dla dorosłych przyjęto za podstawę 2400 kal.
, dodając na godz.
pracy lekkiej 75 kal.
, średniej 75-150 kal.
, ciężkiej 150-300 kal.
, bardzo ciężkiej 300 i więcej kalorii
[podobne: , , ]
[podobne: ośrodek terapii uzależnień nfz, stomatolog na nfz bydgoszcz, allegro sztućce ]
Comments are closed.
Mi tez pomagał przy zakwasach po ćwiczeniach
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu usg piersi warszawa[…]
Medycyna sryna…
[..] Odniesienie w tekscie do mlm[…]
Mam zapalenie płuc od 5-ciu lat, lekarze są bezsilni.