Ilość tłuszczu uzależniamy od ogólnej wartości kalorycznej pokarmu.
Zaleca się podawanie od 75-110 g tłuszczu, z czego nie mniej niż 1/3 jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego.
Związki tłuszczowe są nosicielami witamin (A, D, K, E), pewne związki typu lecytyny nie mogą być syntetyzowane w organizmie, podobnie i niektóre kwasy tłuszczowe, jak linolenowy, linolewy i arachidonowy, muszą być podane z zewnątrz.
Tłuszcze służą głównie jako materiał palny, energetyczny, jednakże nie należy zapominać, że tłuszczowce złożone wchodzą również w skład tkanek, zwłaszcza w ośrodkowym układzie nerwowym.
Tłuszcze powinny, dostarczać u dorosłych około 25 kalorii, u młodzieży i u osób ciężko pracuj ących około 35 %.
Norma węglowodanów w pokarmie waha się w szerokich granicach.
Przy podaży 3000 kal.
wynosi ona 400-450 g – przeciętnie około 55-60 % kalorii powinno być pokryte przez węglowodany.
Zapotrzebowanie wapnia wynosi około 1,0 na dobę dla mężczyzn i kobiet, i ilość fosforu powinna być w przybliżeniu 1,5-2 razy większa.
Norma żelaza wynosi 12-20 mg na dobę, a norma miedzi 11-10 normy żelaza.
Z innych związków mineralnych potrzebny dla organizmu człowieka jest magnez – przy podaży około 0,8 g wapnia ilość magnezu nie powinna przekroczyć 0,50 g (Mołczanowa).
Spożycie 15 g NaCI pokrywa w naszym klimacie zapotrzebowanie na chlor i sód, w klimacie gorącym (wskutek utraty NaCI z potem) norma ta powinna być podwyższona do 20-25 g na dobę.
Podaż jodu określa się na około 0,20 mg dziennie.
Zapotrzebowanie tzw.
pierwiastków śladowych, jak kobaltu, cynku, fluoru, jest nieznaczne i trudno dziś mówić o ścisłych normach, wiadomo jednak, że elementy te wchodzą w skład tkanek i zaczynów u zwierząt i roślin i są niezbędne dla ich istnienia.
Znacznie więcej wiemy o zapotrzebowaniu ustroju ludzkiego na witaminy.
Witamina A potrzebna jest w ilości 25-50 j.
m.
na kg wagi, czyli dla osób dorosłych w ilości 3000-1000 j.
m.
Podaż witaminy B1 zależy od podaży kalorycznej i wynosi 0,50 mg na każde 1000 kal.
, podaż witaminy B2 wynosi około 2, mg, kwasu nikotynowego 15-20 mg, witaminy C 50-75 mg, witaminy D około 400 j.
m.
dziennie.
W pokarmie brak jest najczęściej dostatecznej ilości pełnowartościowego białka, z czynników mineralnych naj częściej stwierdza się braki wapnia i żelaza oraz witamin C i A.
McCollum wprowadził termin pokarm ochronny.
Początkowo termin ten odnosił się jedynie do mleka i zielonych jarzyn bogatych w witaminę A i wapń.
McCollum uważał, t-e tych składników najczęściej brak w pożywieniu człowieka.
W toku dalszych badań przekonano się jednak, że dla zachowania zdrowia i zdolności do pracy trzeba w wielu przypadkach uzupełniać pokarm innymi składnikami, jak witaminą B2, C, białkiem pełnowartościowym
[patrz też: , , ]
[podobne: garnki allegro, cena rezonansu magnetycznego głowy, sokowirówka allegro ]
Comments are closed.
Aby być zdrowym trzeba chcieć się wyleczyć!
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: dentysta olsztyn[…]
Takie badanie od 10 lat robia