Już przed prawie 100 laty wielki chirurg rosyjski Pirogow stwierdził opóźnione gojenie się ran w gnilcu.
Doświadczenia ubiegłej wojny wykazują dowodnie, że niedobór witamin C i D wpływa opóźniająco na tworzenie się kostniny.
Dzienne zapotrzebowanie witaminy C wynosi przeciętnie około 50-75 mg na dobę.
Należy pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie czynników szkodliwych (utlenianie, odczyn alkaliczny).
Badania dokonane w Naukowo -Badawczym Instytucie Sanitarnym Armii Radzieckiej wykazały, że przy nieracjonalnym sposobie przyrządzania pokarmów straty witaminy C mogą dochodzić do 80 %.
Z innych witamin w żywieniu wojska mają znaczenie jeszcze witaminy D, PP, B2.
Szczegóły może znaleźć czytelnik w rozdziale o witaminach.
Ogólnie rzecz biorąc dla zapewnienia odpowiedniego dowozu witamin należy podawać mleko, jarzyny (oprócz ziemniaków), masło, jaja, produkty zbożowe z pełnego ziarna, owoce (przynajmniej w lecie), sok kwaszonej kapusty.
Im mniej urozmaicone jest pożywienie, tym większe jest niebezpieczeństwo, że nie, zostanie pokryte zapotrzebowanie witaminowe.
Pożądane jest, aby w koszarach znajdowały się kantyny, gdzie po niskiej cenie żołnierze mogliby sobie dokupować owoce, pomidory, mleko, jaja, ser.
Należy też uświadamiać żołnierza o zasadach racjonalnego odżywiania, wskazywać w specjalnych pogadankach i odczytach, jakie produkty spożywcze mają największą wartość dla zachowania sił i zdrowia.
Bardzo, ważne znaczenie dla armii ma również odpowiednie zaopatrzenie w wodę.
Znaczenie tego zagadnienia nabiera kapitalnej wagi, zwłaszcza podczas marszów w gorącej porze roku.
W czasie marszu na 24 km (według Babeckiego, Lekarz Wojskowy 3/1936) żołnierz idąc w tempie 4 km/godz.
przy temperaturze powietrza 20° traci przeciętnie wskutek, parowania 2 litry wody.
Utrata 1 litra wody nie powoduje jeszcze ujemnych skutków, pojawia się jedynie pragnienie.
Większe straty upośledzają już wyraźnie sprawność fizyczną żołnierza, przy utracie 4 litrów może nastąpić śmierć wskutek przegrzania.
Zaleca się wypicie 1/2 litra płynu po przebyciu pierwszych 12 km, a następnie 1/4 litra po przebyciu następnych km.
Manierka żołnierska powinna mieć pojemność 0,75 litra, co wystarcza przeciętnie na średnio długi, niezbyt forsowny marsz.
Nadmierne picie wody w czasie marszu jest szkodliwe, gdyż powoduje silne poty, zaburzenia czynności serca i przewodu pokarmowego (biegunka).
W czasie marszów należy podawać pokarmy stosunkowo łatwo strawne, niemające dużej objętości, kaloryczne, aby pokryć wysokie zużycie energii.
Należy przy tym zwrócić uwagę nie tylko na rodzaj środków spożywczych, ale i na czas wydawania strawy
[hasła pokrewne: , , ]
[więcej w: garnki allegro, cena rezonansu magnetycznego głowy, sokowirówka allegro ]
Comments are closed.
Przerazajace to…
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: Leczenie żylaków Warszawa[…]
wydaje mi się, że miałam kiedyś coś takiego
Article marked with the noticed of: ćwiczenia[…]
Konieczne jest branie leków
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: maska do włosów[…]
Ja po kilku infekcjach, które u mojego dziecka skończyły się zapaleniem oskrzeli