W wymiotach niepowściągliwych prawdziwych często jesteśmy zmuszeni przerwać ciążę.
W stanach przedrzucawkowych można często opanować sytuację stosując dietę ubogą w sól kuchenną i tłuszcze, a bogatą w białko i węglowodany.
Ilość płynów należy ograniczyć do niezbędnego minimum (około 800 ml).
Wiemy dziś, że białko nie jest przyczyną stanu rzucawkowego i że w stanach tych istnieje obniżenie poziomu albumin wskutek upośledzenia czynności wątroby.
Ograniczenie białek musi pogorszyć sytuację, gdyż wiadomo, że dieta uboga w pełnowartościowe białko powoduje uszkodzenie wątroby.
W stanach przedrzucawkowych należy, więc podać pełnowartościowe białko w ilości 1,5-2,0 na kg wagi (mleko, jaja, twaróg), obficie węglowodany (około 450 g), ograniczamy znacznie sól kuchenną (poniżej 2,0 s dz.
), zmniejszamy znacznie tłuszcze, które obciążają wątrobę i powodują zakwaszenie ustroju, zmniejszamy ilość podawanych płynów.
Postępowanie takie pozwala nam doprowadzić ciążę do pomyślnego rozwiązania, pod warunkiem wczesnego rozpoczęcia leczenia.
Dlatego w każdym przypadku ciąży, bez względu na stan zdrowia przyszłej matki, należy okresowo badać ciśnienie krwi, sprawdzać wagę i dokonywać badań moczu.
Wystąpienie odchyleń od stanu prawidłowego ostrzega nas o istnieniu stanu przedrzucawkowego.
Należy pamiętać, że podwyższone ciśnienie tętnicze może istnieć u kobiety już przed ciążą i być np.
wyrazem nadciśnienia samorodnego, jednakże w tych przypadkach nadciśnienie samorodne usposabia do występowania stanów przedrzucawkowych i rzucawki.
Stany te występują znacznie częściej (od 5-10 razy według rozmaitych zestawień) u kobiet z podwyższonym ciśnieniem krwi niż u tych, które przed ciążą miały ciśnienie prawidłowe.
Właściwa etiologia stanów przedrzucawkowych i rzucawkowych nie jest dobrze znana, istnieje w tej dziedzinie bardzo wiele hipotez.
Rzucawka zdarza się częściej u pierwiastek niż u wieloródek, częściej w ciążach mnogich.
Do częstych zmian występujących w przebiegu ciąży należy próchnica zębów, nie wydaje się jednak, aby psucie się zębów było uzależnione wyłącznie od braku wapnia w ustroju Ciężarnej.
Zagadnienie jest prawdopodobnie bardziej złożone, grają tu zapewne rolę wpływy dokrewne i enzymatyczne.
Według Moovea próchnica zębów w ciąży zależy od niedoboru wapnia, witamin B1, B2, PP, C.
Dla zwalczania próchnicy należy zastąpić chleb biały przez pszenny pełnoziarnisty, zmniejszyć podawanie cukru.
Poleca się produkty bogate w wapń (mleko, sery); zwiększamy też dowóz witamin (zwłaszcza A, D, C)
[patrz też: , , ]
[przypisy: restauracja plaza, ekuz bydgoszcz, obrażenia po wypadku samochodowym ]
Kobieta karmiąca dająca około 1 litra mleka
Dawniej uważano, że kobiecie w połogu, jako osobie chorej należy podawać dietę ograniczoną, oszczędzającą.
Panował nawet pogląd, że obfite odżywianie sprowadza gorączkę połogową.
Kobieta karmiąca dająca około 1 litra mleka powinna otrzymać dodatkowo 25 g pełnowartościowego białka.
Zapotrzebowanie na wapń wynosi w tym okresie około 2,0 g, na żelazo 15 mg, witaminę A – 8000 do 10000 j.
m.
, witaminę B1 – 3 mg, witaminę B2 – 5 mg, kwas nikotynowy 30 mg, witaminę C – 150 mg, witaminę D – 800 do 1000 j.
m.
Niedożywianie odbija się niekorzystnie na wydzielaniu mleka w okresie po porodzie – laktacja w tych razach jest niedostateczna i prędko ustaje.
Kobiety te tracą zwykle pokarm już po 2-3 tygodniach.
Zagadnieniom odżywiania kobiety w ciąży i w okresie karmienia poświęca się obecnie coraz więcej uwagi.
Nie ulega dziś wątpliwości, że sposób odżywiania ciężarnej w okresie dąży wywiera wielki wpływ na dziecko i na sam ustrój matki.
2.
ODŻYWIANIE W STANACH PATOLOGICZNYCH CIĄŻY Przedwczesny poród jest prawdopodobnie następstwem niedostatecznego odżywiania matki i jaja płodowego.
Według Antonowa w drugiej połowie 1942 r.
w Leningradzkim Instytucie Położniczym odbyło się tylko 79 porodów, w pierwszej połowie 414.
Na zjawisko to oprócz czynników emocjonalnych miał niewątpliwie wpływ niedobór białka i witamin w pierwszym okresie oblężenia z następczym rozwojem braku miesiączkowania.
Dużo uwagi poświęcono zagadnieniom odżywiania w okresie ciąży przebiegającej z objawami chorobowymi.
W czasie wymiotów niepowściągliwych ustrój traci głównie wodę i chlorki.
W obrazie klinicznym zwykle na plan pierwszy wysuwa się utrata chlorków.
Początkowo wskutek utraty HCI z sokiem żołądkowym ustrój alkalizuje się, jednakże wkrótce z powodu nieprawidłowego rozpadu białek i tłuszczów (w moczu pojawia się często aceton) organizm zakwasza się.
Wskutek utraty NaCI występuje uczucie zmęczenia, depresji, utrata łaknienia i zwiększa się skłonność 40 wymiotów – powstaje w ten sposób błędne koło.
Najgroźniejszym wyrazem tzw.
zatrucia ciążowego jest rzucawka (eclampsia) występująca w drugiej połowie dąży w okresie porodu lub we wczesnym okresie połogu.
W wymiotach ciążowych zwykłych i niepowściągliwych rzekomych podajemy dietę łatwo strawną, bogatą w węglowodany, pokarmy o gęstej konsystencji podajemy często, a w małej ilości na raz, zaleca się odpoczynek przed i po posiłku.
Z zabiegów leczniczych stosujemy kroplówki dożylne lub doodbytnicze z glukozy, wstrzykiwania witaminy B1, ciałka żółtego, insuliny, przetworów kory nadnerczy i wątroby
[patrz też: , , ]
[podobne: garnki allegro, cena rezonansu magnetycznego głowy, sokowirówka allegro ]
Comments are closed.
[..] Cytowany fragment: salon kosmetyczny[…]
Tez nie dostalam renty,a cisnienie,to mam wysokie.
[..] Cytowany fragment: integracja sensoryczna warszawa[…]
w stosunku do lasera to duży krok na przód