wypieki ciasto

PRZEWLEKŁY NADKWAŚNY NIEŻYT ŻOŁĄDKA

Stopień ograniczeń dietetycznych musi być dostosowany do charakteru choroby. Leczenie nieżytu żołądka musi być długie i tu kryje się wielkie niebezpieczeństwo, gdyż chorzy przestają zachowywać dietę, gdy pod wpływem leczenia objawy ustępują i uważają się za wyleczonych. Tymczasem przy zbyt krótkim leczeniu objawy wracają. Należy podkreślić, że ze wszystkich chorych na żołądek naj wrażliwsi na czynniki szkodliwe w pożywieniu, a często nawet na samą zmianę charakteru pożywienia są właśnie chorzy na przewlekły nieżyt żołądka. PRZEWLEKŁY NADKWAŚNY NIEŻYT ŻOŁĄDKA W chorobie tej wyst...

Więcej »

Również w drugiej połowie zimy i wczesną wiosną wskutek kurczenia się zapasów świeżych jarzyn i owoców i przy zmniejszeniu się w nich zawartości witamin powstaje potrzeba wzbogacenia pokarmu

Również w drugiej połowie zimy i wczesną wiosną wskutek kurczenia się zapasów świeżych jarzyn i owoców i przy zmniejszeniu się w nich zawartości witamin powstaje potrzeba wzbogacenia pokarmu. Witaminizację należy też przeprowadzać przy stosowaniu ograniczonych diet specjalnych oraz przy używaniu w większej ilości oczyszczonych tłuszczów, cukru, białej mąki, suszonych jarzyn, konserw. Do wzbogacenia racji pokarmowej zaleca się używać witaminizowanych produktów spożywczych (Macko). Masło wzbogacone w wit. A i D, karotynę, mleko w wit. C i PP, chleb w wit. B1, B2. Witaminizuje się również wyrob...

Więcej »

W procesach fermentacyjnych może dojść do nadmiernego rozszczepienia węglowodanów z wytwarzaniem dużej ilości kwasu octowego

W procesach fermentacyjnych może dojść do nadmiernego rozszczepienia węglowodanów z wytwarzaniem dużej ilości kwasu octowego, mlekowego, węglowego, kał staje się pienisty i ma odczyn kwaśny i barwę jasnożółtą. Przy nadmiernym rozwoju procesów gnilnych wytwarzają się nadmierne ilości siarkowodoru, amoniaku, indolu, skatolu, stolec jest cuchnący, ma barwę ciemną i odczyn zasadowy. Leczenie ostrego nieżytu jelit polega na leczeniu choroby zasadniczej (np. duru rzekomego, czerwonki). Jeśli przyczyną są zaburzenia trawienne, to główną rolę odgrywa odpowiednia dieta. Na początku staramy się usunąć...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Dzieci w Stanach Zjednoczonych z nieciągłym ubezpieczeniem zdrowotnym ad 5

Podaż białka uzupełniamy podając móżdżek, żelatynę, biały ser, twaróg. Masło dodajemy do potraw surowe i mieszamy je z kleikami i jarzynami, tak aby nie leżało ono na powierzchni. Tłuszcze wolno spożywać tylko o niskim punkcie topliwości, a więc masło i oliwę, nie wolno smalcu, słoniny, skwarek. Pieczywo tylko białe: bułki, sucharki, grzanki, biszkopty. Jeżeli występuje biegunka, podajemy kleiki, ryż, sok z czarnych jagód, czerwone wino, kakao owsiane, przetwory czosnku. Należy pamiętać, że ludzie chorujący na przewlekły niedokwaśny nieżyt żołądka są często niedożywieni z powodu zabur...

Więcej »
http://www.dobra-medycyna.edu.pl 751#jakie ciasta na święta , #jak przyrządzać polędwiczki wieprzowe , #przepisy na biszkopt z truskawkami , #gołąbki z soczewicy , #kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy ,