co na śniadanie do pracy zamiast kanapek

To skrócenie okresu produkcji uzyskuje się głównie dzięki racjonalnej organizacji pracy i mechanizacji

To skrócenie okresu produkcji uzyskuje się głównie dzięki racjonalnej organizacji pracy i mechanizacji. W naszym kraju przed żywieniem zbiorowym stoi jeszcze jedno ważne zadanie - usunięcie fałszywych pojęć o dobrym odżywianiu. W kuchni indywidualnej panowało i panuje u nas wiele przesądów i tradycji szlachetczyzny, nieracjonalnych poglądów na zasady odżywiania się. Za ideał dobrego odżywiania uważa się obfitość mięsa i tłuszczu, zakropionych często alkoholem, a wyraźnie nie docenia się znaczenia ryb, jarzyn, owoców i...

Więcej »

CH0R0BY ŻOŁĄDKA OSTRY NIEŻYT ŻOŁĄDKA (GASTRITIS ACUTA)

W ciągu następnych dni stosujemy dietę kleikową, kasze na wodzie, ryż, kaszkę mannę, sucharki, słabe rosoły, lane kluseczki, kakao na wodzie. Po uzyskaniu wyraźnej poprawy dodajemy tarte jarzyny, gotowaną cielęcinę, kurę, galaretki na żelatynie, masło. Następnie w ciągu 2-3 dni przechodzimy do normalnego odżywiania. Przez dłuższy jednak okres czasu chory powinien unikać spożywania konserw, marynat, mięsa wędzonego i smażonego, jarzyn strączkowych, kapusty, tłustych ryb, piwa, wódki, win słodkich napojów gazowanych, lo...

Więcej »

Ilość tłuszczu uzależniamy od ogólnej wartości kalorycznej pokarmu

Ilość tłuszczu uzależniamy od ogólnej wartości kalorycznej pokarmu. Zaleca się podawanie od 75-110 g tłuszczu, z czego nie mniej niż 1/3 jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Związki tłuszczowe są nosicielami witamin (A, D, K, E), pewne związki typu lecytyny nie mogą być syntetyzowane w organizmie, podobnie i niektóre kwasy tłuszczowe, jak linolenowy, linolewy i arachidonowy, muszą być podane z zewnątrz. Tłuszcze służą głównie jako materiał palny, energetyczny, jednakże nie należy zapominać, że tłuszczowce złożon...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Architektura i nowoczesne budownictwo - Wygraj projektowany zegarek Ana Richarda Meiera

Dla dzieci 7-11 letnich dodajemy jeszcze po 75 kalo na każdą godzinę zajęć, a od 11 do 15 lat - po 75-150 kal. Normy radzieckie przewidują przeciętną podaż kaloryczną dla pracowników fizycznych zatrudnionych w przedsiębiorstwach zmechanizowanych (np. tokarze, frezerzy) na 3500 kal. , przy pracy niezmechanizowanej (drwale, kopacze) 4000-5000 kal. na dobę. Dla zbudowania prawidłowej racji pokarmowej nie wystarcza jednak samo określenie potrzebnej liczby kalorii. Ten dowóz kalorii należy zabezpieczyć prawidłowym składem pokarmó...

Więcej »
http://www.terazbudujemy.com.pl 751#piernik ciastka , #chleb z żurawiną , #jakie ciasta na święta , #jak przyrządzać polędwiczki wieprzowe , #przepisy na biszkopt z truskawkami , #gołąbki z soczewicy , #kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy ,