według Kirchensteina): syrop z głogu (5 mg wit.
C w 1 ml), koncentrat z czarnych porzeczek (4-5 mg wit.
C na 1 ml), syrop z greckiego orzecha (5 mg wit.
C na 1.
ml), koncentrat karotyny z marchwi (2 mg na 1 ml), koncentrat wit.
E (2,0-2,5 mg na 1 ml), tab.
kwasu askorbinowego po 20, 100 i 200 mg, wit.
B, i B2 po 1, 2, 4 i 8 mg, wit.
PP po 80...
Receptura ta zawiera ponad 400 przepisów dań mięsnych, rybnych, zup, deserów, kompotów.
Przepisy te zapewniają jednakową wartość odżywczą poszczególnych dań w całym kraju.
Organizacją i wprowadzeniem w życie żywienia zbiorowego zajmują się u nas Centralny Zarząd Przemysłu Gastronomicznego i Związek Spółdzielni Spożywców w m...
Pokarmy tłuszczowe dostarczaj ą dużo ciepła, co ma znaczenie przy wznoszeniu się w wysokie rejony.
Przed długim lotem należy też zaopatrzyć organizm w dostateczną ilość płynów i soli.
Na dużej wysokości, w chłodzie istnieje skłonność do obfitego oddawania moczu.
Najlepsza jest zwyczajna woda, duże ilości kawy czy herbaty dzia...