Bardzo ważnym jest -sposób przyrządzania, najlepiej znoszone jest mięso gotowane lub duszone, dozwolona jest potrawka chuda, gotowana.
Mięso smażone w tłuszczu, wędzone, peklowane jest bezwzględnie przeciwwskazane.
Dozwolone są również świeże, chude ryby i to najlepiej gotowane lub duszone.
Jako dodatek służyć może świeże masło.
Ryby suszone, wędzone, maryno...
W ostatnich latach prowadzi się u nas na szeroką skalę akcję szkoleniową wśród personelu żywienia zbiorowego.
Oprócz szkolenia personelu na kursach centralnych wskazane jest też dokształcanie na miejscu pracy program powinien uwzględniać zasadnicze wiadomości z fizjologii żywienia, higieny osobistej, zatruć pokarmowych, przechowywania żywności, towaroznawstwa, obs...
Zapewnienie właściwego odżywiania gra w tej dziedzinie pierwszorzędną rolę.
Należy uświadamiać pracujących o zasadach odżywiania, pouczać, jakie pokarmy mają wartość odżywczą, zwrócić uwagę na spożycie mleka, serów, jaj, jarzyn, owoców, ryb, podrobów, masła, miodu.
Należy również zwrócić uwagę na odpowiednie przyrządzanie pokarmów - przy nieodpowied...