Szczególnie ważną rolę w nadzorze sanitarnym nad wyżywieniem odgrywa lekarz danej jednostki

Szczególnie ważną rolę w nadzorze sanitarnym nad wyżywieniem odgrywa lekarz danej jednostki. Do zadań lekarza należy udział w oględzinach dostarczanych i przechowywanych środków spożywczych i w układaniu jadłospisu. Lekarz czuwa nad zachowaniem kaloryczności pokarmu, doborem dań, zawartością białka, witamin, dokonuje kontroli gotowego posiłku przed jego wydaniem. Konieczne są też okresowe badania stanu zdrowia pracowników zatrudnionych w kuchniach, stołówkach, magazynach żywnościowych (nosicielstwo pałeczek z grupy Salmonella, gruźlica, zakażenia ropne), kontrola nad stanem urządzenia...

Przy siedzącym trybie życia

Przy siedzącym trybie życia, bez pracy mięśni i przy równoczesnym odżywianiu się węglowodanami zapasy glikogenu nie wzrastają, natomiast w ustroju gromadzi się tłuszcz. Podczas wysiłku fizycznego zapasy węglowodanów stopniowo ulegają zmniejszeniu, a wreszcie wyczerpaniu. Przeciętnie zapasy te wynoszą około 350 g, co daje około 1400 kal. - taka też praca może być wykonana kosztem węglowodanów bez ich uzupełniania. Z rachunku tego jasno wynika, że bardzo duże wysiłki, jak długodystansowe biegi narciarskie, bieg maratoński, szosowe wyścigi Kolarskie na znacznych dystansach nie mogą by...

Jarzyny można przechowywać do 14 godzin w temperaturze od + 4°C do + 8°C (według Morejnisa)

Jarzyny można przechowywać do 14 godzin w temperaturze od + 4°C do + 8°C (według Morejnisa). Dłuższe przetrzymywanie gotowych dań w cieple na brzegu płyty obniża wartość biologiczną pokarmów, pogarsza właściwości smakowe i sprzyja mnożeniu się zarazków. Nie wolno również mieszać pozostałego jedzenia z nowo przygotowanym. Ważnym zagadnieniem w przedsiębiorstwach żywienia zbiorowego jest sprawa mycia naczyń i talerzy. Naczynia stołowe oczyszcza się dokładnie szczotką w pierwszym przedziale wanny i płucze gorącą wodą (50°C) z sodą celem rozpuszczenia tłuszczu. Następnie naczyn...

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Ciezkie postaci sa niebezpieczne u starców

Dieta 1 jest przejściowa do diety normalnej po przeprowadzeniu leczenia przeciwwrzodowego. Dietę tę wyznacza się na stosunkowo długi okres. Przeznaczona jest ona dla osób, które pracują musi, więc zawierać normalną ilość kalorii (około 3200 kal. ), białka 100 g, tłuszczy 8O g, węglowodanów 500 g. Pacjent może jeść biały czerstwy chleb, makaron gotowany z masłem, dobrze rozgotowane kasze na mleku z masłem, jarzyny w postaci puree, owoce słodkie, gotowane i przetarte, jagody (maliny, truskawki), kompoty przetarte, galaretki, kisiele. Mięso chude (wołowina, cielęcina, kura), w postaci kot...

Najnowsze zdjęcia w galerii restauracjaplaza:

331#stomatolog na nfz bydgoszcz , #allegro sztućce , #endometrioza po cc , #restauracja plaża bogaczewo , #klinika ginekologiczna kraków , #garnki allegro , #cena rezonansu magnetycznego głowy , #sokowirówka allegro , #restauracja plaza , #ekuz bydgoszcz ,