dramstik z kurczaka

Przygotowanie sałatek

Ustępy powinny mieć osobną wentylację. Jeśli chodzi o oświetlenie, to w kuchni, sali jadalnej, przygotowalni i zmywalni stosunek powierzchni okien do podłogi powinien wynosić nie mniej niż 1 : 6, w umywalni, toaletach 1 : 8, w holu, szatni, korytarzach 1 : 10. Gordin wykazał, że dla zapobiegania krzyżowania się surowca, półfabrykatów i gotowych wyrobów trzeba projektować pomieszczenia dla przeróbki wedle jej faz, a nie wedle grup artykułów pokarmowych. Najprostszy jest schemat, w którym mamy dział pierwiastkowej przeróbki surowca, dział dalszej przeróbki (czysty), dział chłodny, kuchnię....

Więcej »

Mięso smażone w tłuszczu, wędzone, peklowane jest bezwzględnie przeciwwskazane

Bardzo ważnym jest -sposób przyrządzania, najlepiej znoszone jest mięso gotowane lub duszone, dozwolona jest potrawka chuda, gotowana. Mięso smażone w tłuszczu, wędzone, peklowane jest bezwzględnie przeciwwskazane. Dozwolone są również świeże, chude ryby i to najlepiej gotowane lub duszone. Jako dodatek służyć może świeże masło. Ryby suszone, wędzone, marynowane są przeciwwskazane. Z jarzyn podajemy ziemniaki w postaci puree, młodą marchewkę, groszek cukrowy, pomidory (bez skórki i ziarenek), sałata powinna być delikatna, z oliwą i sokiem cytrynowym. Nie podajemy jarzyn strączkowych...

Więcej »

NIEKTORE BŁĘDY, KTORYCH NALEŻY UNIKAĆ W ORGANIZACJI ŻYWIENIA ZBIOROWEGO

według Kirchensteina): syrop z głogu (5 mg wit. C w 1 ml), koncentrat z czarnych porzeczek (4-5 mg wit. C na 1 ml), syrop z greckiego orzecha (5 mg wit. C na 1. ml), koncentrat karotyny z marchwi (2 mg na 1 ml), koncentrat wit. E (2,0-2,5 mg na 1 ml), tab. kwasu askorbinowego po 20, 100 i 200 mg, wit. B, i B2 po 1, 2, 4 i 8 mg, wit. PP po 80 mg, koncentrat wit. D po 10000 i 50000 j. m. w 1 ml. Nasz przemysł witaminowy (Urzędowy Spis Leków 19a3, str. 52-53) produkuje m. in. wit. A po 90000 j. m. w 1 ml: wit. B1 w drażetkach po 3 mg l wamp. po 10, 50 i 100 mg, wit. B2 w tabl. po 3 ing i wamp. ...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Dane szwedzkie okreslaja ten zakres temperatur od O do 18°C

Podaż białka uzupełniamy podając móżdżek, żelatynę, biały ser, twaróg. Masło dodajemy do potraw surowe i mieszamy je z kleikami i jarzynami, tak aby nie leżało ono na powierzchni. Tłuszcze wolno spożywać tylko o niskim punkcie topliwości, a więc masło i oliwę, nie wolno smalcu, słoniny, skwarek. Pieczywo tylko białe: bułki, sucharki, grzanki, biszkopty. Jeżeli występuje biegunka, podajemy kleiki, ryż, sok z czarnych jagód, czerwone wino, kakao owsiane, przetwory czosnku. Należy pamiętać, że ludzie chorujący na przewlekły niedokwaśny nieżyt żołądka są często niedożywieni z ...

Więcej »
http://www.automarki.com.pl 751#chleb z żurawiną , #jakie ciasta na święta , #jak przyrządzać polędwiczki wieprzowe , #przepisy na biszkopt z truskawkami , #gołąbki z soczewicy , #kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne ,