ROZMIESZCZENIE ZAKŁADOW ŻYWIENIA ZBIOROWEGO W TERENIE NORMY PRZESTRZENNE I WYPOSAŻENIE TECHNICZNE

Technołogija prigotowlenija piszczi, Moskwa 1951. Podręcznik ten przeznaczony jest dla uczniów technikum żywienia zbiorowego i zatwierdzony przez Zarząd Kadr Ministerstwa Handlu ZSRR. Rozdział I przedstawia schemat procesu technologicznego w zakładach żywienia zbiorowego. W rozdziale II przedstawione są szczegóły pierwotnego opracowania surowców (jarzyn, ryb, mięsa, drobiu). Rozdział III omawia opracowanie termiczne i zmiany wówczas zachodzące w pokarmach. W rozdziale IV znajdujemy opis przygotowania, przyrządzania i podawania potraw, rozdział V przedstawia szczegóły przygotowania dań i napojów w odżywian...

Mleko podajemy zwykle w ilości 2 razy po 250 ml

Mleko podajemy zwykle w ilości 2 razy po 250 ml. Jaj podajemy niewiele, a to głównie z powodu dużej zawartości cholesterolu. Mięsa nie wyłączamy całkowicie, ale ograniczamy do 60-80 g i podajemy je 4-5 razy tygodniowo, zastępując je w inne dni rybami, chudym serem, jajami. Nie podajemy wędlin (poza chudą, niesłoną szynką). Chleb zastępujemy częściowo potrawami mącznymi. Wyłączamy rośliny strączkowe (groch, fasolę, bób), a także grzyby i czekoladę, sól kuchenną ograniczamy w miernym stopniu. Pokarmy powinny być odpowiednio przyrządzone, smaczne i rozdrobnione. Zaparcie, często występujące w w...

Ilość tłuszczów powinna być umiarkowana

Ilość tłuszczów powinna być umiarkowana. Istnieje niewątpliwie związek pomiędzy-otyłością a częstością przypadków i stopniem rozwoju stwardnienia naczyń krwionośnych, stwierdzono też, że istnieje związek pomiędzy miażdżycą naczyń wieńcowych a poziomem cholesterolu we krwi. Morrison w r. 1948 stwierdził, że zawartość cholesterolu w ścianach naczyń wieńcowych U osób zmarłych na zawał mięśnia sercowego była 4 razy większa niż u osób w tym samym wieku zmarłych z innych przyczyn. Stłuszczenie wątroby i miażdżyca naczyń krwionośnych zależą w pewnej mierze od nadmiernej podaży cholest...

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Selektywny transfer z jednego zarodka a transfer z podwójnym zarodkiem w zapłodnieniu in vitro ad 7

Dieta 1 jest przejściowa do diety normalnej po przeprowadzeniu leczenia przeciwwrzodowego. Dietę tę wyznacza się na stosunkowo długi okres. Przeznaczona jest ona dla osób, które pracują musi, więc zawierać normalną ilość kalorii (około 3200 kal. ), białka 100 g, tłuszczy 8O g, węglowodanów 500 g. Pacjent może jeść biały czerstwy chleb, makaron gotowany z masłem, dobrze rozgotowane kasze na mleku z masłem, jarzyny w postaci puree, owoce słodkie, gotowane i przetarte, jagody (maliny, truskawki), kompoty przetarte, galaretki, kisiele. Mięso chude (wołowina, cielęcina, kura), w postaci kotletów gotowany...

Najnowsze zdjęcia w galerii restauracjaplaza:

331#allegro sztućce , #endometrioza po cc , #restauracja plaża bogaczewo , #klinika ginekologiczna kraków , #garnki allegro , #cena rezonansu magnetycznego głowy , #sokowirówka allegro , #restauracja plaza , #ekuz bydgoszcz , #obrażenia po wypadku samochodowym ,