tymbaliki z szynką

NIEKTORE BŁĘDY, KTORYCH NALEŻY UNIKAĆ W ORGANIZACJI ŻYWIENIA ZBIOROWEGO

według Kirchensteina): syrop z głogu (5 mg wit. C w 1 ml), koncentrat z czarnych porzeczek (4-5 mg wit. C na 1 ml), syrop z greckiego orzecha (5 mg wit. C na 1. ml), koncentrat karotyny z marchwi (2 mg na 1 ml), koncentrat wit. E (2,0-2,5 mg na 1 ml), tab. kwasu askorbinowego po 20, 100 i 200 mg, wit. B, i B2 po 1, 2, 4 i 8 mg, wit. PP po 80 mg, koncentrat wit. D po 10000 i 50000 j. m. w 1 ml. Nasz przemysł witaminowy (Urzędowy Spis Leków 19a3, str. 52-53) produkuje m. in. wit. A po 90000 j. m. w 1 ml: wit. B1 w drażetkach po 3 mg l wamp. po 10, 50 i 100 mg, wit....

Więcej »

W klinice możemy posługiwać się ponadto próbami Aldricha i MacClurea

W klinice możemy posługiwać się ponadto próbami Aldricha i MacClurea. Prace szkoły sztrasburskiej wykazały zalety stosowania diety małosolnej w ostatnich tygodniach ciąży. Na podstawie 30-letniego doświadczenia badacze tej szkoły stwierdzili, że po stosowaniu diety małosolnej (4-5 g dziennie) czas trwania porodu skraca się o lis, znacznie rzadziej występują stany spastyczne szyjki macicy, zmniejsza się pobudliwość ośrodkowego układu nerwowego, zmniejsza się wreszcie częstość powikłań w okresie połogu. Obecnie położnik może, więc wpływać na czas trwani...

Więcej »

Spożywanie przez niektórych atletów dużej ilości mięsa, wątroby, jaj może mieć na celu nie zdobycie dużych ilości białka, ale witamin zespołu B.

Obliczono, że w czasie ciężkich ćwiczeń fizycznych zapotrzebowanie na witaminę B1 może wzrosnąć 15-krotnie. Spożywanie przez niektórych atletów dużej ilości mięsa, wątroby, jaj może mieć na celu nie zdobycie dużych ilości białka, ale witamin zespołu B. Mięsnie w czasie pracy potrzebują zwłaszcza witaminy B1. Przy braku witaminy B1 ulega zakłóceniu prawidłowe spalanie węglowodanów i tworzenie się tłuszczu z węglowodanów. Dla sportowców norma witaminy B1 nie powinna być niższa niż 3 mg dziennie. Według niektórych doniesień witamina C zmniejsza u...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Pneumocystis Zapalenie płuc ad 9

To skrócenie okresu produkcji uzyskuje się głównie dzięki racjonalnej organizacji pracy i mechanizacji. W naszym kraju przed żywieniem zbiorowym stoi jeszcze jedno ważne zadanie - usunięcie fałszywych pojęć o dobrym odżywianiu. W kuchni indywidualnej panowało i panuje u nas wiele przesądów i tradycji szlachetczyzny, nieracjonalnych poglądów na zasady odżywiania się. Za ideał dobrego odżywiania uważa się obfitość mięsa i tłuszczu, zakropionych często alkoholem, a wyraźnie nie docenia się znaczenia ryb, jarzyn, owoców i nabiału. Dawne książki kucharskie...

Więcej »
http://www.budujemy.biz.pl 751# , #piernik ciastka , #chleb z żurawiną , #jakie ciasta na święta , #jak przyrządzać polędwiczki wieprzowe , #przepisy na biszkopt z truskawkami , #gołąbki z soczewicy , #kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje ,