kwestia smaku blog

Idea żywienia zbiorowego

W epoce niewolnictwa, feudalizmu czy też kapitalizmu nie było warunków dla rozwoju idei żywienia zbiorowego. Przy nie równym podziale dóbr społecznych każdy odżywiał się osobno, wedle swoich możliwości, tzn. klasy posiadające - wyzyskiwaczy, odżywiały się obficie, klasy zaś wyzyskiwane ciągle nie dożywiały się. Poza Związkiem Radzieckim żywienie zbiorowe realizowane było przed II wojną światową jedynie w szpitalach, internatach, domach dziecka, wojsku. Idea żywienia zbiorowego mogła być jednak zre...

Więcej »

Dieta 1 jest przejściowa do diety normalnej po przeprowadzeniu leczenia przeciwwrzodowego

Dieta 1 jest przejściowa do diety normalnej po przeprowadzeniu leczenia przeciwwrzodowego. Dietę tę wyznacza się na stosunkowo długi okres. Przeznaczona jest ona dla osób, które pracują musi, więc zawierać normalną ilość kalorii (około 3200 kal. ), białka 100 g, tłuszczy 8O g, węglowodanów 500 g. Pacjent może jeść biały czerstwy chleb, makaron gotowany z masłem, dobrze rozgotowane kasze na mleku z masłem, jarzyny w postaci puree, owoce słodkie, gotowane i przetarte, jagody (maliny, truskawki), kompoty p...

Więcej »

Jarzyny można przechowywać do 14 godzin w temperaturze od + 4°C do + 8°C (według Morejnisa)

Jarzyny można przechowywać do 14 godzin w temperaturze od + 4°C do + 8°C (według Morejnisa). Dłuższe przetrzymywanie gotowych dań w cieple na brzegu płyty obniża wartość biologiczną pokarmów, pogarsza właściwości smakowe i sprzyja mnożeniu się zarazków. Nie wolno również mieszać pozostałego jedzenia z nowo przygotowanym. Ważnym zagadnieniem w przedsiębiorstwach żywienia zbiorowego jest sprawa mycia naczyń i talerzy. Naczynia stołowe oczyszcza się dokładnie szczotką w pierwszym przedziale wanny i ...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Amiodaron, lidokaina lub placebo w pozaszpitalnym zatrzymaniu krążenia czesc 4

Zaprawa z mąki pszennej (2 %) zwiększała przechowalność witaminy C w kapuśniaku, barszczu, przetartej zupie jarzynowej O 14-26 %, a przy dodatku do mąki proszku jajecznego (0,7%) o 30%. Wysoką zdolność utrwalania witaminy C ma również skrobia z kaszy owsianej. Z utrwalaczy niekoloidowej natury zbadano sól kuchenną, glukozę i sacharozę. Sól stanowi utrwalacz w środowisku kwaśnym (pH = 3,7-4,0) oraz przy stężeniu witaminy C nie niższym niż 10 mg %. W warunkach tych przechowuje się do 94 % witaminy C. Przy...

Więcej »
http://www.operujewperu.pl 751#jakie ciasta na święta , #jak przyrządzać polędwiczki wieprzowe , #przepisy na biszkopt z truskawkami , #gołąbki z soczewicy , #kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy ,