naleśniki z warzywami mrożonymi

W gospodarce indywidualnej dobór środków spożywczych opiera się na przypadkowości

W gospodarce indywidualnej dobór środków spożywczych opiera się na przypadkowości, a przyrządzenie jest często prymitywne, dokonywane wbrew elementarnym zasadom higieny, miejsce spożycia (dom) jest zwykle znacznie oddalone od miejsca pracy. Braków tych nie wyrównują. Istniejące w krajach kapitalistycznych zakłady żywienia, które nie dbają o dobro konsumenta, ale o osiągnięcie jak największego zysku. Ilość i jakość posiłku zależy tam w decydującej mierze od zasobów finansowych spożywców. Engels w swej książce Położenie klasy robotniczej w Anglii pisał: Robotnicy otr...

Więcej »

Okresowo dokonuje się też badań krwi na odczyn Wassermanna i OB oraz prześwietleń klatki piersiowej

Okresowo dokonuje się też badań krwi na odczyn Wassermanna i OB oraz prześwietleń klatki piersiowej. Pracownicy powinni mieć książeczki zdrowia, w których wpisuje się wyniki badania wstępnego i badań okresowych, wyniki badań dodatkowych, otrzymane szczepienia i przebyte choroby. Szczególnie starannie należy badać kał na nosicielstwo u pracowników, którzy chorowali na zakażenie jelit i mają bezpośredni kontakt ze środkami spożywczymi (zwłaszcza mlekiem i mięsem). W tych przypadkach na nosicielstwo należy badać oprócz stolca i moczu także treść dwunastniczą. W ZSRR, z...

Więcej »

Idea żywienia zbiorowego

W epoce niewolnictwa, feudalizmu czy też kapitalizmu nie było warunków dla rozwoju idei żywienia zbiorowego. Przy nie równym podziale dóbr społecznych każdy odżywiał się osobno, wedle swoich możliwości, tzn. klasy posiadające - wyzyskiwaczy, odżywiały się obficie, klasy zaś wyzyskiwane ciągle nie dożywiały się. Poza Związkiem Radzieckim żywienie zbiorowe realizowane było przed II wojną światową jedynie w szpitalach, internatach, domach dziecka, wojsku. Idea żywienia zbiorowego mogła być jednak zrealizowana w pełni dopiero w ustroju socjalistycznym, którego głównym ...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Skuteczność taniej, stabilnej pod względem temperatury szczepionki przeciwko rotawirusom w Nigrze

Dietę należy urozmaicać, aby pobudzić upośledzone zwykle łaknienie. Podajemy zwykle 5-6 posiłków, po posiłkach zalecamy leżenie - 1 godzinę po śniadaniu, 2 po obiedzie i 10-godzinny odpoczynek nocny. Opadnięcie żołądka może kojarzyć się ze skłonnością do zaparcia lub do biegunki. Poniżej podajemy stosowane w tych razach diety (wg Landau). Przykład diety Zweiga w zwiotczeniu żołądka ze skłonnością do zaparcia: 1 śniadanie: 250 ml mleka z łyżką stołową Cukru mlecznego, 25 g bułki, 30 g masła, 20 g miodu; 2 śniadanie: 250 g kwaśnego mleka lub kefiru jednodniowego...

Więcej »
http://www.fotonetia.pl 751#jak przyrządzać polędwiczki wieprzowe , #przepisy na biszkopt z truskawkami , #gołąbki z soczewicy , #kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy , #przepis na ciecierzycę ,