PIC-580

Ogólna ilość płynów jest duża

Ogólna ilość płynów jest duża, a ilość śmietanki dochodzi do 600 ml, co stanowi wyraźne obciążenie dla wrażliwego żołądka i wątroby, dieta ta jest niefizjologiczna, uboga w witaminy, a ponadto istnieje niebezpieczeństwo alkalozy. Ze sposobu tego można jednak przejąć słuszną myśl, że konieczne jest stałe zobojętnianie wydzielającego się soku i że mleko jest cennym pożywieniem dla chorego na wrzód. Zwłaszcza laktalhumina mleka ma dużą wartość buforową, co inaktywuje pepsynę i zmniejsza znacznie proteolityczną zdolność soku żołądkowego. Zawarty w mleku ...

Więcej »

Zaprawa z mąki pszennej (2 %) zwiększała przechowalność witaminy C w kapuśniaku

Zaprawa z mąki pszennej (2 %) zwiększała przechowalność witaminy C w kapuśniaku, barszczu, przetartej zupie jarzynowej O 14-26 %, a przy dodatku do mąki proszku jajecznego (0,7%) o 30%. Wysoką zdolność utrwalania witaminy C ma również skrobia z kaszy owsianej. Z utrwalaczy niekoloidowej natury zbadano sól kuchenną, glukozę i sacharozę. Sól stanowi utrwalacz w środowisku kwaśnym (pH = 3,7-4,0) oraz przy stężeniu witaminy C nie niższym niż 10 mg %. W warunkach tych przechowuje się do 94 % witaminy C. Przy pH = 6,4-6,8, stężeniu witaminy C 5 mg% i odsetku NaCI 3 przecho...

Więcej »

Mięśnie zawierające mniej wody są bardziej sprawne

Mięśnie zawierające mniej wody są bardziej sprawne. W okresie tym należy natomiast zwiększyć ilość węglowodanów (według Sidorowicza). Sól kuchenna. Normalne zapotrzebowanie na NaCI wynosi 10-15 g na dobę, zapotrzebowanie to wzrasta przy obfitym poceniu się (pot zawiera około 0,5 % NaCI). Przy długich, męczących zawodach utrata potu dochodzi nieraz do kilku litrów. Stwierdzono w niektórych przypadkach utratę do 10 litrów potu z 50 g NaCI (Farfel i Lifszyc). Picie w tych przypadkach słodkiej wody nie zaspokaja pragnienia i woda nie zostaje zatrzymana w ustroju. Wówcza...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

HIV w Indiach - wyzwania przed nami

Okresowo dokonuje się też badań krwi na odczyn Wassermanna i OB oraz prześwietleń klatki piersiowej. Pracownicy powinni mieć książeczki zdrowia, w których wpisuje się wyniki badania wstępnego i badań okresowych, wyniki badań dodatkowych, otrzymane szczepienia i przebyte choroby. Szczególnie starannie należy badać kał na nosicielstwo u pracowników, którzy chorowali na zakażenie jelit i mają bezpośredni kontakt ze środkami spożywczymi (zwłaszcza mlekiem i mięsem). W tych przypadkach na nosicielstwo należy badać oprócz stolca i moczu także treść dwunastniczą. W Z...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 280
751#kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy , #przepis na ciecierzycę , #zdrowe ciasto bez pieczenia , #kwestia smaku pączki pieczone , #wegańskie pasztety ,