Audi Urban Future Award 2012: w kierunku nowej mobilności

Przygotowanie sałatek

Ustępy powinny mieć osobną wentylację. Jeśli chodzi o oświetlenie, to w kuchni, sali jadalnej, przygotowalni i zmywalni stosunek powierzchni okien do podłogi powinien wynosić nie mniej niż 1 : 6, w umywalni, toaletach 1 : 8, w holu, szatni, korytarzach 1 : 10. Gordin wykazał, że dla zapobiegania krzyżowania się surowca, półfabrykatów i gotowych wyrobów trzeba projektować pomieszczenia dla przeróbki wedle jej faz, a nie wedle grup artykułów pokarmowych. Najprostszy jest schemat, w którym mamy dział pierwiastkowej przeróbki surowca, dział dalszej przeróbki (czysty), ...

Więcej »

To skrócenie okresu produkcji uzyskuje się głównie dzięki racjonalnej organizacji pracy i mechanizacji

To skrócenie okresu produkcji uzyskuje się głównie dzięki racjonalnej organizacji pracy i mechanizacji. W naszym kraju przed żywieniem zbiorowym stoi jeszcze jedno ważne zadanie - usunięcie fałszywych pojęć o dobrym odżywianiu. W kuchni indywidualnej panowało i panuje u nas wiele przesądów i tradycji szlachetczyzny, nieracjonalnych poglądów na zasady odżywiania się. Za ideał dobrego odżywiania uważa się obfitość mięsa i tłuszczu, zakropionych często alkoholem, a wyraźnie nie docenia się znaczenia ryb, jarzyn, owoców i nabiału. Dawne książki kucharskie, na ...

Więcej »

Według Bincera nie docenia się u nas znaczenia śniadania

Według Bincera nie docenia się u nas znaczenia śniadania, które zwykle składa się z herbaty lub kawy i pieczywa, ponadto posiłek ten spożywany jest często w ogromnym pośpiechu. Tymczasem śniadanie powinno dostarczyć energii do pracy aż do czasu posiłku obiadowego. Posiłek poranny powinien składać się z dania gorącego, np. kaszy na mleku, jaj, sera, masła, miodu, herbaty lub kawy (ewentualnie z mlekiem). Głównym składnikiem powinny być węglowodany uzupełniające zapasy energii. Obiad spożyty po zakończeniu pracy powinien dostarczać głównej ilości białek i t...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Gdzie zniknęli wszyscy aplikanci opieki podstawowej ad 8

Tłuszcze powinny pokrywać około 30 % zapotrzebowania kalorycznego. Są one dostarczycielami energii i przenośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Dlatego też nawet otyłe kobiety powinny otrzymywać niezbędną ilość tłuszczów (masło, mleko, sery). Węglowodany powinny dostarczać 55-65, % energii kalorycznej (około 1400 g dziennie). Bardzo ważne znaczenie ma też odpowiedni dowóz soli mineralnych. W czasie ciąży wzmaga się zwłaszcza zapotrzebowanie na wapń. W razie potrzeby ustrój matczyny uruchamia wapń z kości. Zwłaszcza w ostatnich trzech ...

Więcej »
Audi Urban Future Award 2012: w kierunku nowej mobilności 751#kwestia smaku leniwe , #jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy , #przepis na ciecierzycę , #zdrowe ciasto bez pieczenia , #kwestia smaku pączki pieczone , #wegańskie pasztety ,