PIC-601

Jarzyny można przechowywać do 14 godzin w temperaturze od + 4°C do + 8°C (według Morejnisa)

Jarzyny można przechowywać do 14 godzin w temperaturze od + 4°C do + 8°C (według Morejnisa). Dłuższe przetrzymywanie gotowych dań w cieple na brzegu płyty obniża wartość biologiczną pokarmów, pogarsza właściwości smakowe i sprzyja mnożeniu się zarazków. Nie wolno również mieszać pozostałego jedzenia z nowo przygotowanym. Ważnym zagadnieniem w przedsiębiorstwach żywienia zbiorowego jest sprawa mycia naczyń i talerzy. Naczynia stołowe oczyszcza się dokładnie szczotką w pierwszym przedziale wanny i płucze gorącą wodą (50°C) z sodą celem rozpuszczenia tłuszczu. Następnie naczynia płucze się w II pr...

Więcej »

Część administracyjna posiada jadalnię i pokój wypoczynkowy dla personelu

Część administracyjna posiada jadalnię i pokój wypoczynkowy dla personelu, umywalnię (dla mężczyzn i kobiet), prysznice, klozet, cześć biurową z pokojem kierownika, magazyniera i dyżurką kontroli. W projekcie polskim bardzo celowe jest rozbudowanie zaplecza gospodarczego i korzystny jego stosunek do części handlowej. W ten sposób zabezpieczony jest normalny tok pracy w części gospodarczej, gdzie przeróbka kulinarna odbywa się w higienicznych warunkach, a sam personel ma maksimum wygody. Dalsze szczegóły odnoszące się do budowy stołówek może znaleźć czytelnik wart. K. Biernackiego Wzorowa jadłodajnia - Żyw...

Więcej »

ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO TAK ZWANA DIETA NORMALNA NORMY ZAPOTRZEBOWANIA NA SKŁADNIKI POKARMOWE CZAS PRZYJMOWANIA

ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO TAK ZWANA DIETA NORMALNA NORMY ZAPOTRZEBOWANIA NA SKŁADNIKI POKARMOWE CZAS PRZYJMOWANIA POSIŁKÓW Przez normalną dietę rozumiemy taki dobór pokarmów, który zapewnia ustrojowi wystarczającą ilość koniecznych dla niego składników zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Norma ta nie jest jednakowa dla wszystkich osobników. Odpowiednie pożywienie składa się z wielu odrębnych składników, znajdujących się w nim w takich stosunkach, aby składniki te mogły być odpowiednio wyzyskane. Pomiędzy podstawowymi składnikami naszego pożywienia musi być zachowana odpowiednia prop...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

ZAKLADY POMP

Dieta jest jednostronna i niepełnowartościowa, bardzo uciążliwa, zwłaszcza w pierwszym okresie. Chorzy często chudną, tracą apetyt, zjawiają się wymioty. Pod wpływem jednostronnego odżywiania białkowo-tłuszczowego występuje wybitna nieraz kwasica, na co zwrócił uwagę Roguski. Celowe jest skrócenie pierwszego okresu diety Jarockiego - można np. od razu rozpocząć od 3 białek i 3 łyżek masła i po 5-6 dniach przejść do okresu drugiego. Dla zwalczenia pragnienia można podać 2 razy dziennie po 300 ml dobrze osłodzonej, lekkiej herbaty. Dietę Jarockiego wprowadził u nas do, leczenia klinicznego Witold Orłows...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 280
751#jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy , #przepis na ciecierzycę , #zdrowe ciasto bez pieczenia , #kwestia smaku pączki pieczone , #wegańskie pasztety , #kurczak szarpany ,