PIC-665

Fabryki - kuchnie przygotowują potrawy i dostarczają je do filii żywienia zbiorowego

Wydajność ich jest duża. 2. Fabryki - kuchnie przygotowują potrawy i dostarczają je do filii żywienia zbiorowego, częściowo też sprzedaj ą we własnych punktach rozdzielczych. Zwykle do 50 % produkcji wysyła się na punkty rozdzielcze w postaci gotowych potraw lub półfabrykatów. Wytwórczość fabryki-kuchni jest duża. Fabryki-kuchnie są to wielkie przedsiębiorstwa zmechanizowane, zaopatrzone w instalacje parowe, elektryczne lub gazowe maszyny chłodnicze, maszyny do obierania jarzyn, ziemniaków, krajania chleba itp. Organizacja fabryk-kuchen oddaje dobre usługi w dużych ośrodkach miejskich lub przemys...

Więcej »

Mleko podajemy zwykle w ilości 2 razy po 250 ml

Mleko podajemy zwykle w ilości 2 razy po 250 ml. Jaj podajemy niewiele, a to głównie z powodu dużej zawartości cholesterolu. Mięsa nie wyłączamy całkowicie, ale ograniczamy do 60-80 g i podajemy je 4-5 razy tygodniowo, zastępując je w inne dni rybami, chudym serem, jajami. Nie podajemy wędlin (poza chudą, niesłoną szynką). Chleb zastępujemy częściowo potrawami mącznymi. Wyłączamy rośliny strączkowe (groch, fasolę, bób), a także grzyby i czekoladę, sól kuchenną ograniczamy w miernym stopniu. Pokarmy powinny być odpowiednio przyrządzone, smaczne i rozdrobnione. Zaparcie, często występujące...

Więcej »

Według Bincera nie docenia się u nas znaczenia śniadania

Według Bincera nie docenia się u nas znaczenia śniadania, które zwykle składa się z herbaty lub kawy i pieczywa, ponadto posiłek ten spożywany jest często w ogromnym pośpiechu. Tymczasem śniadanie powinno dostarczyć energii do pracy aż do czasu posiłku obiadowego. Posiłek poranny powinien składać się z dania gorącego, np. kaszy na mleku, jaj, sera, masła, miodu, herbaty lub kawy (ewentualnie z mlekiem). Głównym składnikiem powinny być węglowodany uzupełniające zapasy energii. Obiad spożyty po zakończeniu pracy powinien dostarczać głównej ilości białek i tłuszczów, należy również zestaw...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

Oparte na sekwencjach odkrycie Bradyrhizobium enterica w zespole Cord Colitis Syndrome AD 4

Podaż białka uzupełniamy podając móżdżek, żelatynę, biały ser, twaróg. Masło dodajemy do potraw surowe i mieszamy je z kleikami i jarzynami, tak aby nie leżało ono na powierzchni. Tłuszcze wolno spożywać tylko o niskim punkcie topliwości, a więc masło i oliwę, nie wolno smalcu, słoniny, skwarek. Pieczywo tylko białe: bułki, sucharki, grzanki, biszkopty. Jeżeli występuje biegunka, podajemy kleiki, ryż, sok z czarnych jagód, czerwone wino, kakao owsiane, przetwory czosnku. Należy pamiętać, że ludzie chorujący na przewlekły niedokwaśny nieżyt żołądka są często niedożywieni z powodu zab...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 280
751#jak przechowywać ciasto na pizze , #kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy , #przepis na ciecierzycę , #zdrowe ciasto bez pieczenia , #kwestia smaku pączki pieczone , #wegańskie pasztety , #kurczak szarpany ,