PIC-707

ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA CHOREGO ODŻYWIANIE LECZNICZE W CHOROBACH PRZEWODU POKARMOWEGO

Nieuwzględnienie tych zasadniczych postulatów z góry przekreśla możność uzyskania dobrych wyników sportowych. ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA CHOREGO ODŻYWIANIE LECZNICZE W CHOROBACH PRZEWODU POKARMOWEGO Wstęp Z natury rzeczy schorzenia przewodu pokarmowego były dziedziną, w której najwcześniej zaczęto stosować leczenie dietetyczne. Dawniejsze sposoby leczenia dietetycznego oparte były, rzecz jasna, na empirii i osobistym doświadczeniu rozmaitych klinicystów, a czasem nawet na nieuzasadnionych przesądach. Dawna dieto terapia chorób przewodu pokarmowego przedstawiała mieszaninę spost...

Więcej »

Kobieta karmiąca dająca około 1 litra mleka

W wymiotach niepowściągliwych prawdziwych często jesteśmy zmuszeni przerwać ciążę. W stanach przedrzucawkowych można często opanować sytuację stosując dietę ubogą w sól kuchenną i tłuszcze, a bogatą w białko i węglowodany. Ilość płynów należy ograniczyć do niezbędnego minimum (około 800 ml). Wiemy dziś, że białko nie jest przyczyną stanu rzucawkowego i że w stanach tych istnieje obniżenie poziomu albumin wskutek upośledzenia czynności wątroby. Ograniczenie białek musi pogorszyć sytuację, gdyż wiadomo, że dieta uboga w pełnowartościowe białko powoduje...

Więcej »

Już przed prawie 100 laty wielki chirurg rosyjski Pirogow stwierdził opóźnione gojenie się ran w gnilcu

Już przed prawie 100 laty wielki chirurg rosyjski Pirogow stwierdził opóźnione gojenie się ran w gnilcu. Doświadczenia ubiegłej wojny wykazują dowodnie, że niedobór witamin C i D wpływa opóźniająco na tworzenie się kostniny. Dzienne zapotrzebowanie witaminy C wynosi przeciętnie około 50-75 mg na dobę. Należy pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie czynników szkodliwych (utlenianie, odczyn alkaliczny). Badania dokonane w Naukowo -Badawczym Instytucie Sanitarnym Armii Radzieckiej wykazały, że przy nieracjonalnym sposobie przyrządzania pokarmów straty ...

Więcej »

Zobacz też:

endometrium o cechach proliferacji allegro pizza powiekszanie ust wroclaw ośrodek terapii uzależnień nfz stomatolog na nfz bydgoszcz allegro sztućce domosfera mielec restauracja plaża bogaczewo klinika ginekologiczna kraków garnki allegro cena rezonansu magnetycznego głowy sokowirówka allegro restauracja plaza ekuz bydgoszcz obrażenia po wypadku samochodowym krzesełko do karmienia allegro centrum urazowe sosnowiec restauracja plaza sława przychodnia mswia warszawa obrusy allegro zupa z soczewicy kalorie

BALKONY I LOGGIE

Dieta 1 jest przejściowa do diety normalnej po przeprowadzeniu leczenia przeciwwrzodowego. Dietę tę wyznacza się na stosunkowo długi okres. Przeznaczona jest ona dla osób, które pracują musi, więc zawierać normalną ilość kalorii (około 3200 kal. ), białka 100 g, tłuszczy 8O g, węglowodanów 500 g. Pacjent może jeść biały czerstwy chleb, makaron gotowany z masłem, dobrze rozgotowane kasze na mleku z masłem, jarzyny w postaci puree, owoce słodkie, gotowane i przetarte, jagody (maliny, truskawki), kompoty przetarte, galaretki, kisiele. Mięso chude (wołowina, cielęcina, k...

Więcej »

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 277

Notice: Undefined offset: 1 in /home/hydra8/ftp/restauracjaplaza.pl/media/index.php on line 280
751#kopytka przepis proporcje , #dakłas przepisy , #przepisy na ciasteczka korzenne , #sałatka makaronowa przepisy , #przepis na ciecierzycę , #zdrowe ciasto bez pieczenia , #kwestia smaku pączki pieczone , #wegańskie pasztety , #kurczak szarpany , #zrazy wołowe kwestia smaku ,