Podaż białka uzupełniamy podając móżdżek, żelatynę, biały ser, twaróg.
Masło dodajemy do potraw surowe i mieszamy je z kleikami i jarzynami, tak aby nie leżało ono na powierzchni.
Tłuszcze wolno spożywać tylko o niskim punkcie topliwości, a więc masło i oliwę, nie wolno smalcu, słoniny, skwarek.
Pieczywo tylko białe: bułki, sucharki, grzanki, biszkopty.
Jeżeli występuje biegunka, podajemy kleiki, ryż, sok z czarnych jagód, czerwone wino, kakao owsiane, przetwory czosnku.
Należy p...
Dieta 1 jest przejściowa do diety normalnej po przeprowadzeniu leczenia przeciwwrzodowego.
Dietę tę wyznacza się na stosunkowo długi okres.
Przeznaczona jest ona dla osób, które pracują musi, więc zawierać normalną ilość kalorii (około 3200 kal.
), białka 100 g, tłuszczy 8O g, węglowodanów 500 g.
Pacjent może jeść biały czerstwy chleb, makaron gotowany z masłem, dobrze rozgotowane kasze na mleku z masłem, jarzyny w postaci puree, owoce słodkie, gotowane i przetarte, jagody (maliny, tr...
Przyczyna tych niepowodzeń tkwi głównie w słabym powiązaniu metod postępowania chirurgicznego i następowego leczenia dietetycznego.
Operacja usuwa owrzodzenie, znaczną część okolicy, gdzie powstają owrzodzenia, zmniejsza kwaśność, ale nie usuwa istniejącego podłoża, a warunki dla trawienia i przeróbki, mechanicznej pokarmu po zabiegu ulegają pogorszeniu.
Ostatnie lata wyjaśniły dwa typy zaburzeń występujących po częściowym wycięciu żołądka.
Zespół pierwszy występuje zwykle w 2...