Mięśnie zawierające mniej wody są bardziej sprawne.
W okresie tym należy natomiast zwiększyć ilość węglowodanów (według Sidorowicza).
Sól kuchenna.
Normalne zapotrzebowanie na NaCI wynosi 10-15 g na dobę, zapotrzebowanie to wzrasta przy obfitym poceniu się (pot zawiera około 0,5 % NaCI).
Przy długich, męczących zawodach utrata potu dochodzi nieraz do kilku litrów.
Stwierdzono w niektórych przypadkach utratę do 10 litrów potu z 50 g NaCI (Farfel i Lifszyc).
Picie w tych przypadkach słodkiej wody nie zaspokaja pragnienia i woda nie zostaje zatrzymana w ustroju.
Wówczas należy dodatkowo podawać sól kuchenną w postaci lekko osolonej wody – wydzielanie się potu spada i pragnienie zmniejsza się.
Należy pamiętać, że przy znacznej utracie NaCI zmniejsza się łaknienie.
Z innych składników mineralnych musimy dostarczyć związków fosforowych, niezbędnych dla pracy mięśni i ośrodkowego układu nerwowego.
Fosfor stanowi ważny składnik kości, zębów i bierze udział w przemianie węglowodanowej.
Fosforu dostarczają nam potrawy mączne, mleko, jaja, sery.
Żelazo – składnik hemoglobiny i biokatalizator utlenień tkankowych, znajduje się w jajach (żółtko), narządach wewnętrznych (wątroba, nerki), zielonych jarzynach (szpinak, sałata), suszonych śliwkach, owsiance.
Soli mineralnych dostarczaj ą nam głównie jarzyny i owoce, które powinny być nieodłącznym składnikiem diety sportowca.
Produkty te są ponadto źródłem witamin, mają orzeźwiający smak i wyrównują zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej.
Ma to ważne znaczenie dla sportowca, gdyż zakwaszenie powoduje między innymi uczucie zmęczenia.
Uczestnicy olimpiady berlińskiej szczególnie chętnie spożywali pomidory surowe lub w postaci sałatek.
Ziarenka pomidorów zawierają alkaloidy belladony, które obniżają (nadmierne u wysoce wytrenowanych zawodników) napięcie układu nerwu błędnego, co ułatwia wypróżnienie przez zniesienie stanów kurczowych jelita grubego, pewne znaczenie ma też zawartość kwasów organicznych i witamin.
Bardzo ważne znaczenie ma odpowiednie zaopatrzenie w witaminy, które zasadniczo powinno być pokrywane ze źródeł naturalnych.
Istnieje wiele doniesień świadczących, że po znacznych wysiłkach fizycznych rozwijają się polihipowitaminozy.
Badania wykonane na uczestnikach biegów narciarskich (50 km) wykazują, że zużycie biokatalizatorów tkankowych (zwłaszcza witamin B1 i B2) jest wyższe, a bilans ich jest ujemny.
Jak wykazał Bourne w pracy swej Witaminy i ćwiczenia mięśniowe, zespół witamin B gra ważną rolę w łańcuchu reakcji przemiany węglowodanowej i zapotrzebowanie na witaminy tej grupy zwiększa się
[podobne: , , ]
[więcej w: endometrium o cechach proliferacji, allegro pizza, powiekszanie ust wroclaw ]
Comments are closed.
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: kurs microblading[…]
W efekcie okazało się, że to rzadki, złośliwy nowotwór
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: zęby[…]
Dwa miesiące temu miałam zapalenie oskrzeli.
[..] Odniesienie w tekscie do miód[…]
Co z suplementami diety zalecanymi