Bardzo ważnym jest -sposób przyrządzania, najlepiej znoszone jest mięso gotowane lub duszone, dozwolona jest potrawka chuda, gotowana.
Mięso smażone w tłuszczu, wędzone, peklowane jest bezwzględnie przeciwwskazane.
Dozwolone są również świeże, chude ryby i to najlepiej gotowane lub duszone.
Jako dodatek służyć może świeże masło.
Ryby suszone, wędzone, marynowane są przeciwwskazane.
Z jarzyn podajemy ziemniaki w postaci puree, młodą marchewkę, groszek cukrowy, pomidory (bez skórki i ziarenek), sałata powinna być delikatna, z oliwą i sokiem cytrynowym.
Nie podajemy jarzyn strączkowych, kapusty, kalarepy.
Z owoców podajemy tarte jabłka, czarne jagody, dojrzałe brzoskwinie.
Porzeczki i agrest nawet po I ugotowaniu sprowadzają nadkwaśność.
Z pieczywa dobrze znoszony jest chleb biały, a także pełnoziarnisty chleb Grahama.
Można też podawać keksy i niezbyt słodkie biszkopty, budynie, kremy i suflety niezbyt słodkie bez dodatku czekolady i owoców.
Z przypraw dozwolony jest kminek, szczypiorek, cynamon, kwiat muszkatołowy w małych ilościach, można podawać koper i pietruszkę.
Nie wolno natomiast podawać pieprzu, papryki, chrzanu, gorczycy, cebuli, octu, należy unikać nadmiernego solenia, a zwłaszcza szkodliwe jest nadmierne dosalanie pokarmów przy stole, bezpośrednio przed ich spożyciem.
Z napojów dozwolone są herbata, mleko, śmietanka, kakao ze sporą ilością mleka, kawa jest zwykle źle znoszona.
Można próbować rozcieńczonego czerwonego wina w niewielkich ilościach.
Nie wolno używać białych win, likierów, koniaku oraz napojów gazowych.
Wielkie znaczenie w zapobieganiu chorobie wrzodowej ma też zachowywanie racjonalnego trybu odżywiania.
Jak dowiodły badania i spostrzeżenia Szipaczowa, przyjmowanie tylko dwóch posiłków w ciągu dnia stanowi jedną z głównych przyczyn sprzyjających rozwojowi choroby wrzodowej.
W celach zapobiegawczych konieczne jest uporządkowanie trybu odżywiania – najlepsze jest przyjmowanie czterech posiłków.
Śniadanie powinno być lekko strawne i posilne – herbata z mlekiem i cukrem, kasze mleczne, chleb z masłem, miodem, marmoladą, ziemniaki gotowane z masłem.
Drugie śniadanie – danie mięsne lub rybne z dodatkiem jarzyn, kawa, herbata, chleb pszenny.
Obiad z 3 dań ze swobodnym wyborem potraw, na kolację dania nieobciążające przewodu pokarmowego np.
mleczno-roślinne z dodatkiem masła.
LECZENIE DIETETYCZNE WRZODU, ŻOŁĄDKA W POWIKŁANTACH I PRZY CHOROBACH TOWARZYSZĄCYCH Najczęstszym powikłaniem w przebiegu wrzodu żołądka jest krwotok, o postępowaniu w tych przypadkach była już mowa.
Drugim ważnym powikłaniem jest zwężenie odźwiernika
[podobne: , , ]
[przypisy: domosfera mielec, restauracja plaża bogaczewo, klinika ginekologiczna kraków ]
Comments are closed.
To sa sprawdzone informacje czy dopiero w fazie testow klinicznych
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu transport medyczny Gdańsk[…]
No i mnie w końcu dopadła nietolerancja laktozy
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: stomatologia katowice[…]
eczę się na migotanie przedsionków serca
[..] Odniesienie w tekscie do olej palmowy[…]
Witam. Niedoczynność mam od urodzenia