Mleko podajemy zwykle w ilości 2 razy po 250 ml.
Jaj podajemy niewiele, a to głównie z powodu dużej zawartości cholesterolu.
Mięsa nie wyłączamy całkowicie, ale ograniczamy do 60-80 g i podajemy je 4-5 razy tygodniowo, zastępując je w inne dni rybami, chudym serem, jajami.
Nie podajemy wędlin (poza chudą, niesłoną szynką).
Chleb zastępujemy częściowo potrawami mącznymi.
Wyłączamy rośliny strączkowe (groch, fasolę, bób), a także grzyby i czekoladę, sól kuchenną ograniczamy w miernym stopniu.
Pokarmy powinny być odpowiednio przyrządzone, smaczne i rozdrobnione.
Zaparcie, często występujące w wieku starczym, zwalczamy kompotami z suszonych śliwek, kwaśnym mlekiem, kefirem dwudniowym, miodem, ciemnymi sucharami, jarzynami, przetartą kaszą gryczaną.
Należy pamiętać, że w starszym wieku nierzadko występują stany lękowe, obawa przed śmiercią, co wpływa hamująco na narządy trawienia i przyswajanie pokarmów.
Duże znaczenie ma w tych przypadkach umiejętna psychoterapia.
Odżywianie ma poważny wpływ na wcześniejsze lub późniejsze starzenie się.
Zarówno przekarmianie, jak i nie dokarmianie powoduje zaburzenia równowagi ustroju i przyśpiesza postęp zmian wstecznych w naszym ustroju.
Brak witamin, związków mineralnych, niezbędnych aminokwasów wpływa niekorzystnie na przebieg procesów przemiany materii.
5.
ODŻYWIANIE W PRZEMYŚLE Odżywianie w czasie wykonywania pracy ma wielkie znaczenie.
Długa praca, niedostateczny odpoczynek, wysoka temperatura pomieszczeń powodują zwiększenie zużycia energii i, czynią robotników bardzo wrażliwymi na braki w żywieniu.
Wiemy już dziś dokładnie, że cierpienia na tle nieodpowiedniego odżywiania stanowią ważne zagadnienie nie tylko z punktu widzenia zapadalności na choroby i śmiertelności, ale także utraty sił ł zdolności do pracy.
W latach 1934-36 U.
S.
Depart.
of Agrieult badał warunki odżywiania w 43 ośrodkach przemysłowych i aż w 60 % odżywianie określono, jako poor diet (pożywienia ubogie).
W 1945 Ilhnois State Health Depart stwierdził, że tylko 8 % robotników odżywia się dostatecznie, 21 % na granicy normy, a 71 % niedostatecznie.
W latach 1941-43 Boreook i współpracownicy badali warunki odżywiania robotników w przemyśle lotniczym w południowej Kalifornii – tylko 2 % pracowników odżywiało się stosownie do norm zaleconych przez Komitet do Spraw Odżywiania i Żywności.
Państwo powinno otoczyć zdrowie swych obywateli najstaranniejszą opieką, przede wszystkim zaś tych, którzy ciężko pracują, stwarzając im warunki, w których człowiek pracy mógłby zachować zdolność do produkcji i radość twórczego życia
[hasła pokrewne: , , ]
[podobne: restauracja plaza, ekuz bydgoszcz, obrażenia po wypadku samochodowym ]
Comments are closed.
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: powiększanie ust kielce[…]
Nawet się nie spodziewaliśmy się że alergia a nietolerancja
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: schodołaz towarowy[…]
Trzeba tylko pamiętać, że w aptekach są suplementy