Pod drzwiami powinny znajdować się wycieraczki do nóg.
Należy dbać o estetyczną dekorację okien wystawowych.
Pomieszczenia części handlowej powinny mieć: zapewnione odpowiednie oświetlenie, ogrzewanie i wentylację, kolor ścian powinien być jasny.
Konsument ma miejsce na zdjęcie wierzchniego okrycia w szatni sąsiadującej z salą jadalną.
Przed jedzeniem powinien umyć ręce w umywalni zaopatrywanej w mydło i ręczniki.
Należy stworzyć odpowiednie warunki i przyjemną atmosferę dla spożycia posiłków.
Stoliki (na cztery osoby, 9DX9D cm) powinny być ustawione prawidłowo, nakryte białymi serwetami lub jasną ceratą.
Na stolikach powinny być: sól, pieprz i musztarda w zamkniętych naczyniach, chleb w kawałkach oraz serwetki papierowe.
Pożądana jest dekoracja stołów kwiatami ciętymi umieszczonymi w niskich wazonikach.
Na każdym stoliku powinien znajdować się jadłospis.
W niektórych stołówkach moskiewskich na jadłospisie wymienieni są też kucharze, którzy przygotowali daną potrawę.
Na bocznych stolikach powinny stać karafki z przegotowaną wodą i czystymi szklankami.
Należy sprawdzać czystość talerzy, noży, widelców i łyżek przed podaniem ich konsumentowi.
Obsługa powinna być schludna, szybka i uprzejma.
Po każdym konsumencie należy stolik dokładnie sprzątnąć.
Dania powinny mieć odpowiednią temperaturę.
Według Morejnisa pierwsze danie dostarczone na stół powinno mieć + 75°, drugie danie + 60 – 70°, sosy + 65°.
Nad całością pracy na sali jadalnej powinien czuwać kierownik stołówki, taktowny, uprzejmy i wyrobiony społecznie.
Wśród personelu stołówki należy prowadzić akcję współzawodnictwa oraz systematyczną pracę dokształcającą fachową i ideologiczną.
9.
STAN ZDROWIA I OSOBISTA HIGIENA PERSONELU W ZAKŁADACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DOKSZTAŁCANIE PERSONELU W ZAKŁADACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO Osoby zatrudnione w przedsiębiorstwach żywienia zbiorowego muszą być zdrowe.
W żywieniu zbiorowym musi być usunięta wszelka możliwość przenoszenia się chorób za pośrednictwem pokarmów.
Pracownikami zakładów żywienia zbiorowego nie mogą być przede wszystkim nosiciele chorób zakaźnych, zwłaszcza duru brzusznego i durów rzekomych, czerwonki.
Do pracy nie przyjmuje się tam także osób chorych na otwartą gruźlicę, kiłę w okresie zakaźnym, promienicę, ropne przetoki, chorych z nietrzymaniem moczu, stolca, ze zmianami zapalnymi oczu pochodzenia zakaźnego, ze świerzbem, chorobami skóry i przewlekłymi nieżytami dróg oddechowych.
Pracownicy zakładów żywienia zbiorowego podlegają obowiązkowym okresowym badaniom lekarskim, a ponadto bada się stolec i mocz na nosicielstwo pałeczek z grupy Salmonella oraz na obecność jaj pasożytów jelitowych
[patrz też: , , ]
[hasła pokrewne: krzesełko do karmienia allegro, centrum urazowe sosnowiec, restauracja plaza sława ]
Comments are closed.
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu wzrok[…]
może i was dotyczy podobny problem
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: kurs manicure[…]
Sporo informacji ale ciezko sie to czyta