Normalnie poziom witaminy E we krwi u ludzi wynosi około 0,96 mg %, w pierwszych 4 miesiącach ciąży około 1,25 mg %, w następnych 3 około 1,65 mg %, pod koniec ciąży około 1,82 mg % (Verangot).
Istnieją liczne doniesienia, że podawanie witaminy K matkom w ostatnim tygodniu ciąży, a nawet na początku porodu, zmniejsza częstość krwawień u noworodków.
Brinkhaus i współpracownicy stwierdzili, że krew z pępowiny zawiera tylko około 40 % normalnego, stwierdzanego u dorosłych poziomu protrombiny.
Normalny poziom zostaje osiągnięty dopiero około 10 miesiąca życia pozapłodowego.
Niski poziom witaminy K u noworodków jest następstwem: 1) malej przepuszczalności łożyska w końcu ciąży dla tej witaminy; 2) jałowości jelit noworodka, co powoduje brak bakteryjnej syntezy witaminy K.
Należy pamiętać, że podawanie barbituratów w okresie porodu może obniżyć poziom protrombiny u matki i płodu.
Niski poziom protrombiny usposabia noworodki do c krwawień.
Wadde podawał noworodkom witaminę K, krwawienia wystąpiły w 1 % przypadków, w grupie kontrolnej wyniosły 10,4 %.
Leczniczo można podawać noworodkom 1-2 mg witaminy K domięśniowo dziennie, aż poziom protrombiny wróci do normy.
Rodzącym zaś – 2 mg przed rozpoczęciem porodu i 1-2 mg, co 6 godzin, aż do ukończenia porodu.
Dodatkowo można podać domięśniowo 1 mg dziecku po urodzeniu.
Do ważnych zagadnień w ciąży należy również podawanie płynów i soli kuchennej.
Kobieta w ciąży ma zwykle pragnienie wzmożone, woda potrzebna jest do budowy płodu, (który wokoło 80 % składa się z wody).
Nadmierne picie jest jednak nieuzasadnione i szkodliwe, przeciwwskazane są zwłaszcza wody gazowane dwutlenkiem węgla, napoje alkoholowe, mocna kawa i herbata.
W pierwszej połowie ciąży nie ograniczamy wydatniej wprowadzenia płynów, ograniczamy je poczynając od drugiej połowy, a w ostatnich 2-3 miesiącach ilość ich nie powinna przekraczać 1000 ml na dobę.
Podobnie nie ograniczamy w pierwszym okresie soli kuchennej, ilość jej zmniejszamy od połowy ciąży, a w ostatnich 2 miesiącach podaż tę doprowadzamy do 4-6 g na dobę.
Dieta z ograniczoną ilością płynów i soli kuchennej wywiera dodatni wpływ na przebieg porodu.
Gospodarka wodna pod koniec ciąży ulega zmianom wskutek przesunięć stosunku albumin do globulin, zmian w gospodarce mineralnej, tłuszczowej (zwiększenie cholesterolu i związków tłuszczowych we krwi), w wydzielaniu wewnętrznym.
Nasycenie tkanek wodą pod koniec ciąży wzrasta, co ma przede wszystkim ujemny wpływ na wydajność skurczów mięśnia macicy.
Patologiczne zatrzymanie wody i soli podejrzewać należy, jeśli waga kobiety ciężarnej w ostatnich 3 miesiącach dąży podnosi się o więcej niż 80 g dziennie, jeśli pojawiają się obrzęki, a diureza zmniejsza się
[podobne: , , ]
[hasła pokrewne: ośrodek terapii uzależnień nfz, stomatolog na nfz bydgoszcz, allegro sztućce ]
Comments are closed.
W owocach kolcowoju też występują konkretne związki
[..] Cytowany fragment: pierwsza pomoc[…]
Co sądzicie o takiej metodzie leczenia