Wówczas zjawia się senność i niechęć do pracy zarówno fizycznej, jak i umysłowej.
Nie należy również pić i jeść bezpośrednio po zawodach.
Po wysiłku można się napić gorącej herbaty z cukrem lub spożyć nieco bulionu.
Obfity posiłek należy spożyć dopiero 1,5-2 godziny po zawodach.
W okresie współzawodnictwa sportowego jest rzeczą niebezpieczną wprowadzać znaczniejsze zmiany do trybu życia i sposobu odżywiania zawodników.
Stwierdza się zawsze w tych przypadkach niepomyślne skutki w postaci obniżenia poziomu wyczynów sportowych u sportowców nastawionych już na pewne stałe normy, często dochodzi też do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
W niektórych rodzajach sportu, jak np.
w boksie, chodzi o utrzymanie pewnej wagi wymaganej dla danej kategorii.
Połączone to jest często z koniecznością odchudzania.
Zbyt forsowne odchudzanie jest jednak niefizjologiczne i osłabia organizm.
Stosowanie głodówek, kąpieli parowych jest wysoce szkodliwe.
W racjonalnym odchudzaniu należy ograniczyć w sposób umiarkowany ilość płynów, soli kuchennej i tłuszczu.
Podajemy zwykle w tym okresie chude mięso, jaja, jarzyny, owoce, płyny ograniczamy do 1 litra na dobę.
Ważne jest zachowanie się wagi zawodnika w okresie treningu.
Początkowo spadek wagi jest zjawiskiem zwykłym, gdyż zawodnik traci zbyteczny tłuszcz i wodę i w ten sposób pozbywa się szkodliwego balastu, w dalszym okresie zaprawy powinien jednakże wystąpić przyrost wagi wskutek powiększenia się masy mięśni.
Jeżeli w dalszym okresie treningu poprzedzającym zawody mamy spadek wagi ciała, to jest to zjawisko wysoce niepomyślne i świadczy zwykle o przetrenowaniu, rzadziej o wadliwym sposobie odżywiania.
Brak apetytu również zjawiający się w czasie zaprawy sportowej nakazuje zrewidowanie dotychczasowego sposobu prowadzenia treningu i odżywiania zawodnika.
Odpowiednia opieka lekarska i prawidłowy sposób odżywiania mają niewątpliwie ogromny wpływ na osiąganie wysokich wyników sportowych.
Niezbitym dowodem tego są niemające odpowiedników w historii sportu osiągnięcia sportowców radzieckich.
Eggleton stwierdził, że klasa sportowców brytyjskich obniżyła się znacznie po ostatniej wojnie światowej i przypisuje stan ten głównie obniżeniu się stopy życiowej w Anglii i związanych z tym zmian w diecie.
Aby uzyskać dobre wyniki sportowe, trzeba talentu, długiego racjonalnego treningu i odpowiedniego odżywiania.
Nad całością pracy zawodników powinien czuwać lekarz, który współpracuje z trenerem i zawodnikami, ustala rodzaj ćwiczeń, dawkuje odpoczynek i przepisuje odpowiedni tryb odżywiania.
Konieczne jest spełnienie wszystkich wyżej wymienionych warunków
[patrz też: , , ]
[więcej w: domosfera mielec, restauracja plaża bogaczewo, klinika ginekologiczna kraków ]
Comments are closed.
[..] Cytowany fragment: Laser Lublin[…]
Czy jeśli pójdę na takie USG to dostanę też zdjęcia
[..] Odniesienie w tekscie do leczenie chorób prostaty[…]
może i was dotyczy podobny problem