Odwary przygotowuje się z korzeni, kory, nasion lub łodyg. Surowce zalewa się wodą i gotuje w szklanym, ceramicznym lub glinianym garnku na małym ogniu pod przykryciem.
- Odwar poprawiający działanie i perystaltykę jelit
Po 1 łyżce korzenia łopianu i lukrecji zalewamy pól litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Po ostudzeniu przecedzamy. Pijemy 1 szklankę na czczo i 1 szklankę popołudniu przed jedzeniem przez tydzień. Taki odwar należy pić również przy chorobie wrzodowej.
- Odwar na wrzody żoładka
Łyżeczkę rozdrobnionego korzenia lukrecji zalewamy 250 ml wody i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Pijemy 3 razy dziennie przed posiłkiem przez kilka dni.
- Odwar o działaniu przeciwnowotworym
2 łyżki mieszanki: 3 części kłącza rdestowca, 2 części ziela glistka, 2 części huby pospolitej, 2 części kory brzozy, część ziela lub kwiata wrotyczu zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 5 minut. Po ostudzeniu przecedzamy. Pijemy 2 razy dziennie po 200 ml przez miesiąc. Kurację powtarzamy po 2 tygodniach przerwy.
- Odwar ze szparagów na nadciśnienie
Umyty pęczek szparagów zalewamy 1 l wody i gotujemy przez 30 minut. Pijemy pół szklanki przed posiłkiem. Odwar reguluje rytm serca oraz ciśnienie krwi.
- Odwar na odchudzanie
Jesienią zbieramy korę czarnego bzu, najlepiej z 2-3 letnich gałązek. Ususzoną zalewamy wodą (2 garście na 1 l) i gotujemy, aż zostanie połowa wody. Pijemy pól szklanki przed snem.
[przypisy: domosfera mielec, restauracja plaża bogaczewo, klinika ginekologiczna kraków ]
Moja babcia ma zaćmę
Article marked with the noticed of: zdrowa dieta[…]
Testy kliniczne kazdy wie jak sa prowadzone
[..] Odniesienie w tekscie do okulista dziecięcy wrocław[…]
Co roku co innego pisza