ODŻYWIANIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO TAK ZWANA DIETA NORMALNA NORMY ZAPOTRZEBOWANIA NA SKŁADNIKI POKARMOWE CZAS PRZYJMOWANIA POSIŁKÓW Przez normalną dietę rozumiemy taki dobór pokarmów, który zapewnia ustrojowi wystarczającą ilość koniecznych dla niego składników zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym.
Norma ta nie jest jednakowa dla wszystkich osobników.
Odpowiednie pożywienie składa się z wielu odrębnych składników, znajdujących się w nim w takich stosunkach, aby składniki te mogły być odpowiednio wyzyskane.
Pomiędzy podstawowymi składnikami naszego pożywienia musi być zachowana odpowiednia proporcja.
Zapotrzebowania organizmu mogą być pokryte w nader różnorodny sposób, rozmaitymi środkami spożywczymi.
W ciągu wieków zmieniały się zapatrywania na sposób układania i przyrządzania pożywienia.
W dawnych czasach używano np.
nadmiaru soli i korzeni, niedawno jeszcze bagatelizowano rolę jarzyn i owoców ze względu na ich niską wartość kaloryczną, a przeceniano rolę mięsa.
Dopiero z chwilą rozwoju nauki o witaminach i rozwoju naukowej dietetyki jarzyny i owoce uzyskały w naszym odżywianiu należne im miejsce.
Poglądy nasze na normy odżywcze ulegały w ciągu lat zasadniczym i głębokim zmianom.
Jeszcze w drugiej połowie XIX wieku głównym miernikiem wartości pożywienia była jego kaloryczność.
Uważano, że pokarm o wystarczającej ilości kalorii jest jednocześnie pełnowartościowy.
Nieco później przekonano się (głównie dzięki pracom Liebiga, Łunina, Rubnera, Osbornea, Eijkmana i Funka), że pokarm zawiera wiele niezbędnych dla nas składników, poznano znaczenie białka, soli mineralnych i witamin.
Znajomość tych danych jest konieczna dla układania prawidłowego planu odżywiania – nie możemy polegać jedynie na łaknieniu.
W złożonych warunkach naszej cywilizacji pokarm smaczny i urozmaicony może być pozbawiony zasadniczych dla naszego organizmu składników.
Należy pamiętać, że dobrze jeść, nie znaczy jeść dużo.
Znajomość prawidłowego odżywiania, różnorodnych warunków, które wpływają za pośrednictwem pokarmu na nasze zdrowie, potrzebna jest wszystkim ludziom.
W układaniu prawidłowego jadłospisu powinniśmy opierać się na następujących zasadach: 1.
Pokarm powinien zawierać dostateczną ilość składników energetycznych – a więc węglowodanów i tłuszczów, w tłuszczach powinny się znajdować niezbędne kwasy tłuszczowe, jak linolowy i linolenowy; 2.
Normalny pokarm musi dostarczać odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka – powinien być zachowany odpowiedni stosunek pomiędzy białkiem zwierzęcym i roślinnym; 3
[więcej w: , , ]
[hasła pokrewne: endometrium o cechach proliferacji, allegro pizza, powiekszanie ust wroclaw ]
Comments are closed.
idź do apteki po jakiś suplement i z głowy
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: fitness[…]
brak w niej witam i mineralow, ktore sa bardzo potrzebne do funkcjonowania
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: komora laminarna[…]
możliwość badań klinicznych z Pratia