Odżywianie dorywcze w rozmaitych godzinach wiedzie do rozstroju tej ustalonej czynności gruczołów przewodu pokarmowego.
W celu wyjaśnienia, jaki rozkład posiłków jest naj korzystniejszy, dokonano w Moskiewskim Instytucie Odżywiania serii doświadczeń na studentach medycyny.
Racja pokarmowa zawierała 110 g białka, 75 g tłuszczów i około 500 g węglowodanów (w przybliżeniu 3200 kal.
) .
Początkowo podzielono całą rację na 2 równe części, które podawano o 6 rano i 8 wieczór.
Przy takim systemie żywienia w ciągu dnia studenci odczuwali w godzinach popołudniowych głód, a przyswajalność białka wynosiła 75 %.
W następnej serii doświadczeń posiłki podawano 3-krotnie: śniadanie, o godz.
8 rano (30 % dobowej racji), obiad o 15-16 (50 %), kolację około 20-21 wieczorem (20 %).
Badani nie odczuwali głodu, a przyswajalność białka podnosiła silę do około 85 % .
W serii doświadczeń stosowano 4-krotne podawanie pokarmów: śniadanie o godzinie 8 rano (25 % racji), drugie śniadanie (10 %) między 11-12 godziną, obiad (45 %) między 15 i 16 godziną i kolacj a (20 %) między 20-21 godziną wieczorem.
Poczucie badanych było przy tym sposobie odżywiania jeszcze lepsze, przyswajalność pokarmów była taka sama jak przy żywieniu 3-krotnym.
Przy 5- i 6-krotnych posiłkach znikał apetyt, badani twierdzili, że spożywanie posiłków stawało się obowiązkiem służbowym (cyt.
według Molczanowej).
Z powyższych danych wynika, że najbardziej racjonalne jest 4-krotne, a minimum 3-krotne podawanie posiłków.
Przy 3-krotnym na śniadanie powinno się podawać 30 % dobowej ilości kalorii, na obiad 45-50 %, na kolację 20-25 %.
Śniadanie nie może ograniczać się do chleba i herbaty, zbyt lekkie śniadanie nie zabezpiecza dowozu kalorii niezbędnych podczas pracy.
Zbyt obfity obiad w środku dnia sprowadza uczucie senności.
Błędem jest również spożywanie obfitego posiłku przed snem.
Podczas snu procesy trawienia ulegają zahamowaniu, co powoduje gorsze wyzyskanie i przyswojenie pokarmów.
Prawidłowy podział posiłków w czasie dnia ma duży wpływ na wydajność pracy.
Nieprawidłowy rozdział posiłków obniża zdolność do pracy i jest często przyczyną chorób przewodu pokarmowego, jak nieżytu żołądka, owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, nieżytu jelita grubego.
Uwzględnienie nowych zdobyczy fizjologii odżywiania stwarza podstawy dla medycyny zapobiegawczej, przyczynia się do podniesienia stanu zdrowotności mas ludności, zwiększenia energii, żywotności i zdolności do pracy.
Bez uwzględnienia racjonalnego żywienia nie można osiągnąć pełni zdrowia.
ŻYWIENIE ZBIOROWE 1.
RYS HISTORYCZNY Zaczątków idei żywienia zbiorowego można się dopatrywać w zwyczajach panujących w dawnej Sparcie
[więcej w: , , ]
[więcej w: przychodnia mswia warszawa, obrusy allegro, zupa z soczewicy kalorie ]
Comments are closed.
W moim domu rodzinnym był taki zwyczaj
[..] Odniesienie w tekscie do witamina c[…]
lekarz u którego się leczę nie chce obniżyć mi dawki leku
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: usg[…]
To sa oficjalne informacje medyczne