ODŻYWIANIE W OKRESIE CIĄŻY I KARMIENIA ODŻYWIANIE A PŁODNOŚĆ (Rozdział ten został opracowany przy współudziale dr med.
Wojciecha Gromadzkiego – Gdańsk) 1.
ODŻYWIANIE W CIĄŻY PRZEBIEGAJĄCEJ FIZJOLOGICZNIE Chociaż ciąża jest stanem fizjologicznym, stanowi ona znaczny wysiłek dla organizmu kobiety i wymaga pilnej kontroli i niejednokrotnie stałej opieki lekarskiej.
W okresie tym zachodzi szereg zmian w czynności układu dokrewnego, wegetatywnego, zachodzą zmiany w przemianie materii, w gospodarce białkowej, wodnej, mineralnej, zmniejsza, się rezerwa zasadowa krwi.
Przy niedostatecznym odżywianiu ciężarnej mogą mieć miejsce odchylenia od stanu prawidłowego, które stają się podłożem zmian chorobowych, znanych i określanych wciąż jeszcze, jako tzw.
zatrucie ciążowe.
Odpowiednie odżywianie w czasie ciąży i w okresie karmienia chroni matkę i dziecko przed rozwojem niedoborów pokarmowych, zapobiega u matki uszkodzeniu ważnych narządów miąższowych jak wątroba i nerki (zwyradniające zmiany tłuszczowe komórek wątroby i tłuszczowe zwyrodnienie kanalików krętych).
U kobiet w ciąży wzrasta fizjologiczne zapotrzebowanie na pokarmy, przy czym zwiększa się zarówno zapotrzebowanie kaloryczne, jak i na poszczególne składniki, dlatego przy niedoborach pokarmowych w ustroju kobiety ciężarnej łatwo dochodzi do zaburzeń.
Początkowo zapotrzebowanie kaloryczne zwiększa się na razie nieznacznie, wyraźniej powiększa się dopiero w drugiej połowie ciąży, W 5-7 miesiącu powiększa się ono średnio o około 10 %.
Według H.
Raota i K.
Roota podstawowa przemiana materii w końcu ciąży zwiększa się średnio o 23%.
Według Carpentera i Murlina wzrost przemiany materii uwarunkowany jest głównie tkankami płodu, który ma żywszą przemianę.
Z innych przyczyn wymienić należy wzmożoną działalność tarczycy i przysadki w drugim okresie ciąży.
Zwiększenie zapotrzebowania kalorycznego nie jest duże, dlatego też racja pokarmowa kobiety ciężarnej nie powinna być nadmiernie zwiększana.
Natomiast daleko ważnie jest w pożywieniu ciężarnych jest skład jakościowy.
Na podstawie licznych spostrzeżeń i statystyk przekonano się niezbicie, że pewna liczba kobiet w ciąży cierpi z powodu niedoborów w odżywianiu.
Ciąża powoduje zaburzenia w równowadze, ustroju matki.
Jeżeli do tego stanu dołączy się jeszcze nieodpowiednie odżywianie, to odporność ustroju obniża się i powstaje podatny grunt do wystąpienia rozwoju zakażeń oraz zatrucia ciążowego.
Dlatego też konieczne jest zapewnienie ciężarnej odpowiedniego pożywienia.
W pożywieniu kobiet ciężarnych należy zwłaszcza zapewnić należyty dowóz białka, wapnia i witamin
[hasła pokrewne: , , ]
[więcej w: ośrodek terapii uzależnień nfz, stomatolog na nfz bydgoszcz, allegro sztućce ]
Comments are closed.
Profilaktyka to regularne badania
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: ortodonta Bytom[…]
kurcze nie wiem co mam czy pluca czy oskrzela