Ogólna ilość płynów jest duża, a ilość śmietanki dochodzi do 600 ml, co stanowi wyraźne obciążenie dla wrażliwego żołądka i wątroby, dieta ta jest niefizjologiczna, uboga w witaminy, a ponadto istnieje niebezpieczeństwo alkalozy.
Ze sposobu tego można jednak przejąć słuszną myśl, że konieczne jest stałe zobojętnianie wydzielającego się soku i że mleko jest cennym pożywieniem dla chorego na wrzód.
Zwłaszcza laktalhumina mleka ma dużą wartość buforową, co inaktywuje pepsynę i zmniejsza znacznie proteolityczną zdolność soku żołądkowego.
Zawarty w mleku tłuszcz hamuje ruchy i wydzielanie żołądkowe, a cukier mlekowy zapobiega zaparciu.
Dietę mleczną we wrzodzie żołądka zalecał już w 1856 Cruveilhier, co dowodzi, że był on nie tylko wielkim anatomopatologiem, ale i znakomitym terapeutą.
Dieta Jarockiego (1910) opiera się na spostrzeżeniu Pawłowa, że białko i tłuszcze podane osobno hamują wydzielanie żołądkowe, a podane razem wzmagają je.
Już codzienna prosta obserwacja wykazuje, że zestawienie 2 pokarmów działa bardziej sokopędnie niż podanie tych samych pokarmów osobno.
W pierwszym okresie diety (dieta białkowo-tłuszczowa) zaleca Jarocki masło śmietankowe bezsolne i białko jaj kurzych: pierwszego dnia podaje się rano o godz.
8 1 białko jaja na surowo, a o godz.
15 łyżkę masła.
Codziennie zwiększamy liczbę jaj o jedno, a ilość masła o 1 łyżkę, w 10 -dniu leczenia chory powinien otrzymać 10 białek i około 180 g masła.
Po 8-10 dniach podaje się płynne kleiki z rozmaitych kasz, jak kasza manna, grysik, ryż.
Gotujemy je na wodzie bez soli i dodajemy masła.
Prócz tego podaje się tak jak poprzednio, ale w mniejszej ilości, białka jaj i masło, naturalnie z zachowaniem wspomnianych wyżej przerw.
Równoczesne podawanie białka i masła przedłuża czas znajdowania się w żołądku białka, które ulega wówczas peptonizacji i stanowi, bodziec wydzielniczy dla gruczołów żołądka.
Drugi okres diety Jarockiego jest to okres węglowodano-tłuszczowy.
W tym okresie podajemy półpłynne zupy z kasz, puree z gotowanych jarzyn z masłem, słodkie kasze z sokiem owocowym lub syropem, w miarę możności ogranicza się płyny.
Po pewnym czasie, jeżeli nie ma bólów, przechodzi się do bardziej wszechstronnej diety białkowo-tłuszczowo-węglowodanowej.
Dodaje się jaja na miękko oraz różne gatunki białego mięsa gotowanego.
Jarocki radzi przestrzegać drugiego okresu diety w ciągu dłuższego czasu.
Do zalet tej diety należy to, że powoduje ona szybkie ustępowanie bólów oraz gojenie się owrzodzeń, stroną ujemną jest nieuwzględnianie fizjologicznych potrzeb chorego
[patrz też: , , ]
[podobne: restauracja plaza, ekuz bydgoszcz, obrażenia po wypadku samochodowym ]
Comments are closed.
[..] Odniesienie w tekscie do grzybica paznokci[…]
Widzę lekką poprawę
[..] Cytowany fragment: lekarz ginekolog poznań[…]
Uprawiam delikatnie sport
[..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu optyk poznań[…]
bóle podbrzusza i z boku koło biodra to glisda