Okresowo dokonuje się też badań krwi na odczyn Wassermanna i OB oraz prześwietleń klatki piersiowej.
Pracownicy powinni mieć książeczki zdrowia, w których wpisuje się wyniki badania wstępnego i badań okresowych, wyniki badań dodatkowych, otrzymane szczepienia i przebyte choroby.
Szczególnie starannie należy badać kał na nosicielstwo u pracowników, którzy chorowali na zakażenie jelit i mają bezpośredni kontakt ze środkami spożywczymi (zwłaszcza mlekiem i mięsem).
W tych przypadkach na nosicielstwo należy badać oprócz stolca i moczu także treść dwunastniczą.
W ZSRR, zgodnie z instrukcją Narkornzdrawu z dn.
11.
XII.
1938, pracownicy zakładów żywienia zbiorowego, którzy przeszli dur brzuszny lub dury rzekome, nie mogą być dopuszczani do pracy w ciągu 6 tygodni po klinicznym wyzdrowieniu.
W ciągu dalszych 3 miesięcy sprawdza się II ruch nosicielstwo także i w treści dwunastniczej.
W razie znalezienia zarazków usuwa się tych nosicieli od pracy w zakładach żywienia zbiorowego przynajmniej na okres 1 roku.
Niesłychanie ważne znaczenie zdrowotne ma zachowanie osobistej higieny przez personel zatrudniony w zakładach żywienia zbiorowego.
Dla uzyskania pewności, że personel nie przynosi z zewnątrz brudu i infekcji, konieczna jest zmiana ubrania i codzienne stosowanie prysznicu.
Dla tego celu potrzebne są 3 pokoje: rozbieralnia, pokój prysznicowy, ubieralnia.
W rozbieralni znajdują się indywidualne szafki na ubrania pracowników.
Podłogi i ściany pokoju prysznicowego pokryte są materiałem nieprzepuszczającym wody, w podłodze znajdują się otwory ściekowe.
W pokój prysznicowym powinny się też znajdować naczyńka z płynnym mydłem.
Przy planowaniu pokoju prysznicowego urządza się 1 papę sitek prysznicowych na 10 osób personelu.
Po użyciu prysznicu pracownicy przedsiębiorstw żywnościowych wkładają ubrania robocze oraz specjalne obuwie.
Ubrania te są rozmaitego kroju, zależnie od wykonywanej pracy.
Należy zwracać specjalną uwagę na czystość włosów i paznokci, na mycie rąk przed rozpoczęciem pracy, a zwłaszcza po wyjściu z ustępu.
Konieczne jest też zdejmowanie ubrania roboczego przed udaniem się do ustępu, gdyż zanieczyszczone w ustępie ubranie przekazuje następnie brud i infekcję artykułom pokarmowym.
Konieczne jest też dokładne oznaczenie wykonywanych czynności, np.
kucharz nie powinien osobiście dosypywać węgla i dorzucać drew do ognia, a personel zajmujący się sprzątaniem pomieszczeń i usuwaniem odpadków nie powinien być zatrudniony przy przyrządzaniu pokarmów nawet w chwilach wolnych od pracy.
Pracownicy zakładów żywienia zbiorowego powinni znać dokładnie swój fach i posiadać dokładne wiadomości z zakresu higieny żywienia, przepisów sanitarnych i procesów technologicznych odbywających się w danym przedsiębiorstwie
[przypisy: , , ]
[więcej w: przychodnia mswia warszawa, obrusy allegro, zupa z soczewicy kalorie ]
Comments are closed.
Niestety do dermatologa trzeba miec skierowanie.
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: marketing medyczny[…]
A ja mam swoje zdanie i wiem najlepiej
[..] Cytowany fragment: gabinety stomatologiczne[…]
nie trzeba katować się restrykcyjnymi detoksami
[..] Odniesienie w tekscie do gliwice[…]
Znajomy ma gospodarstwo i rente, popija wódeczke, a rente dostał na ciśnienie.