Przez pokarm ochronny rozumiemy dziś artykuły pokarmowe bogate w te składniki odżywcze, które są zawarte w niedostatecznej ilości w danej okolicy.
W dużych miastach, gdzie ludność odżywia się głównie białą mąką, cukrem, mięsem i smalcem, pokarmem ochronnym jest mleko i zielone jarzyny.
Do pokarmów ochronnych zalicza się mleko, jarzyny, owoce, mięso, ryby, podroby, jaja, masło, tłuszcz rybi, drożdże.
Należy podkreślić, ze np.
ilość kalorii ochronnych, przypadająca te właśnie pokarmy w racji dla żołnierzy Armii Czerwonej wynosi 2149 kalorii (60 % ogólnej kaloryczności).
Podane powyżej cyfry odnoszące się do podaży poszczególnych składników pożywienia mają wartość względną, gdyż zapotrzebowanie witamin zależy od przemiany materii, stanu odżywienia, wykonywanej pracy.
Cyfry przyjęte służą jako orientacyjne w racjonalnym rozumieniu podstawowych zasad odżywiania i w układaniu jadłospisu.
Normy radzieckie przewidują wyższą podaż białka i witamin grupy B.
Warunki klimatyczne, sposób odżywiania i przyrządzania pokarmów są u nas bardziej zbliżone do warunków odżywiania w Rosji niż w USA, dlatego powinniśmy posługiwać się raczej normami radzieckimi.
Aby uniknąć większych błędów w odżywianiu, można posługiwać się w praktyce planem dzieląc pokarmy na grupy zależne od składników, w które są najbogatsze.
Grupa 1 – mleko i produkty mleczne.
Mleko należy używać w rozmaitych postaciach: jako mleko pełne, kwaśne, skondensowane, zbierane, maślankę, mleko w proszku, w postaci twarogu, serów.
Należy też dodawać mleko do rozmaitych potraw – kasz, zup, budyniów, kawy, kakao.
Dorośli powinni spożywać około 0,50 l dziennie, dzieci 0,75-1,0 l.
Mleko powinno grać ważną rolę w odżywianiu nie tylko dzieci, ale i osób dorosłych.
Grupa 2 – zielone jarzyny.
Szpinak, sałata, zielony groszek, zielona kapusta i szparagi, selery, szczaw.
Jarzyny te należy podawać 6-7 razy tygodniowo.
Grupa 3 – inne jarzyny oraz owoce.
Ziemniaki, buraki, marchew, dynia, rzepa, rzodkiewki, cebula, groch, ogórki, kwaszona kapusta, czerwona kapusta, pomidory, jabłka, gruszki, śliwki, jagody – w zimie suszone owoce i przetwory owocowe.
Należy podawać 8-10 dzy tygodniowo.
Grupa 4 – mięso, drób, ryby i inne źródła białka.
Chude mięso, drób, ryby, podroby, jaja, soja.
Pokarmy te podajemy 5-6 razy tygodniowo.
Jaj – 4-5 sztuk na tydzień.
Grupa 5 – potrawy mączne.
Mąki żytnie i pszenne, kasze, makarony, pieczywo, ciasta, przetwory z mąki ziemniaczanej – około 450 g dziennie.
Grupa 6 – tłuszcze.
Masło, margaryna witaminizowana, boczek, słonina, tłuszcz barani, tłuszcz drobiu (np
[przypisy: , , ]
[przypisy: restauracja plaza, ekuz bydgoszcz, obrażenia po wypadku samochodowym ]
Comments are closed.
bóle podbrzusza i z boku koło biodra to glisda
[..] Odniesienie w tekscie do rehabilitacja po urazach kręgosłupa[…]
Chorowałem i chorowałem, a lekarze nie wiedzieli co mi jest