Technołogija prigotowlenija piszczi, Moskwa 1951.
Podręcznik ten przeznaczony jest dla uczniów technikum żywienia zbiorowego i zatwierdzony przez Zarząd Kadr Ministerstwa Handlu ZSRR.
Rozdział I przedstawia schemat procesu technologicznego w zakładach żywienia zbiorowego.
W rozdziale II przedstawione są szczegóły pierwotnego opracowania surowców (jarzyn, ryb, mięsa, drobiu).
Rozdział III omawia opracowanie termiczne i zmiany wówczas zachodzące w pokarmach.
W rozdziale IV znajdujemy opis przygotowania, przyrządzania i podawania potraw, rozdział V przedstawia szczegóły przygotowania dań i napojów w odżywianiu leczniczym.
W dodatku omówiono przetwory witaminowe, ich przechowywanie i zastosowanie oraz przedstawiono podstawowe zasady zestawienia jadłospisów.
Książka powyższa, bardzo starannie opracowana, zawiera wiele cennego materiału i powinna znaleźć się w rękach wszystkich kierowników zakładów żywienia zbiorowego.
Kuchnia zbiorowego żywienia musi stać na odpowiednim poziomie technicznym i posiadać odpowiedni lokal.
7.
ROZMIESZCZENIE ZAKŁADOW ŻYWIENIA ZBIOROWEGO W TERENIE NORMY PRZESTRZENNE I WYPOSAŻENIE TECHNICZNE Stołówki zamknięte mieszczą się przy zakładach pracy lub nauki, mają one na celu zapewnić posiłek konsumentowi na miejscu po ukończeniu pracy.
Liczba stołówek zależy od ich przepustowości oraz liczby konsumentów.
Według Maksimienki, przy projektowaniu nowych osiedli przyjmuje się, że w stołówkach żywić się będzie 25-30 % mieszkańców.
Stołówki należy umieszczać przy głównych ulicach, blisko miejsc pracy, jest rzeczą pożądaną, aby stołówki mieściły się w samodzielnych budynkach.
Restauracje i kawiarnie umieszcza się raczej na mniejszych ulicach, w parkach, przy stadionach sportowych i miejscach rozrywkowych.
Wybór miejsca pod budowę stołówki musi być ściśle związany z ogólno -miejskim planem, uwzględniającym przyszłą rozbudowę.
Nie wolno budować zakładów żywienia zbiorowego w pobliżu fabryk przemysłu włókienniczego, garbarskiego, składów szmat i starzyzny.
Sam budynek wznosi się z odstępem (15 m) od ulicy, przed domem sadzi się krzewy, sieje trawę.
Nie należy sadzić dużych drzew zacieniających okna.
Przestrzeń zabudowana nie powinna przekraczać 35 % całego placu.
Budynek powinien mieć 1-2 pięter.
Przestrzeń między sąsiednimi gmachami, od strony, na którą wychodzą okna, powinna być nie mniejsza niż wysokość budynku.
Sale jadalne powinny być zwrócone na południe lub południowy zachód, spiżarnie na północ, północny zachód lub wschód, kuchnia na północ.
Specjalna uwaga musi być poświęcona wentylacji w kuchni i na sali jadalnej
[patrz też: , , ]
[podobne: ośrodek terapii uzależnień nfz, stomatolog na nfz bydgoszcz, allegro sztućce ]
Comments are closed.
Koncerny farmaceutyczne preferuja syntetyczne wynalazki
[..] Cytowany fragment: implanty Warszawa[…]
czy taki włókniak może zniknąć samoistnie?
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: gorące kamienie[…]
W moim domu rodzinnym był taki zwyczaj
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: forum dentystyczne[…]
Czy zdjęcia płodu na USG 4D są faktycznie tak dokładne