Składowanie gazowe daje tym lepsze wyniki, im świeższy jest produkt.
W wielu krajach zaczyna górować nad spożyciem produktów naturalnych spożycie pokarmów konserwowych, mrożonych, wędzonych itp.
; co ma swoje dobre i złe strony.
Umiarkowane ilości dobrze konserwowanego pożywienia nie mają niepomyślnego wpływu na zdrowie ludzkie: Deuel i Jokson żywili ochotników pokarmami świeżymi i suszonymi; ich badania nad trawieniem białek i tłuszczów wykazały, że pokarmy suszone są równie dobrze przyswajane jak pokarmy świeże.
Konserwowanie może nawet polepszyć strawność i przyswajalność pokarmów.
Groch np.
uzyskuje lepszą strawność i wartość odżywczą po ogrzewaniu w autoklawie, polepsza się zwłaszcza przyswajalność azotu.
Spożywanie surowej soi jest nawet niebezpieczne; spostrzegano w tych przypadkach (gdy surowa soja była jedynym źródłem białka) zaburzenia czynności tarczycy, wątroby oraz wadliwy wzrost.
Przy ogrzewaniu soi wszystkie te ujemne właściwości znikały i soja stawała się bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka.
Pasteryzacja mleka nie powoduje większych strat w [ego wartości ,biologicznej.
Badania bilansu wapnia, fosforu, azotu wykazały, że jest on• jednakowy u dzieci żywionych mlekiem surowym i pasteryzowanym.
Mleko pasteryzowane zawiera nieco mniej witaminy C, ale w normalnym pożywieniu nie można uważać mleka za jedyne źródło tej witaminy.
Nie wszystkie jednak produkty nadają się do konserwowania: groszek zielony i soczewica ogrzewane w autoklawie tracą w znacznej mierze swą wartość odżywczą, nadmierne ogrzewanie mleka suszonego może spowodować straty wartości biologicznej do 30 %, również i przy przechowywaniu mleka sproszkowanego po pewnym czasie (zwłaszcza w zbyt wysokiej temperaturze) obniża się jego wartość biologiczna, zmniejsza się rozpuszczalność i strawność.
W większości jednak utrwalone konserwowane środki spożywcze mają pełną wartość biologiczną i dlatego w ostatnich 10-leciach nastąpił ogromny rozwój przemysłu konserwowego i chłodnictwa.
Sproszkowane, skondensowane lub odparowane mleko, jajka w proszku, konserwy mięsne, rybne, owocowe, jarzynowe wchodzą coraz bardziej w użycie.
Używanie pokarmów mrożonych i konserwowanych chroni nas w dużej mierze przed marnotrawstwem i znacznie zmniejsza wpływ sezonowości, przedłuża czas zdatności produktów do spożycia.
Pokarmy konserwowe mogą być często spożywane bezpośrednio, bez uprzedniego przygotowywania i mają duże wartości odżywcze oraz smakowe.
W naszym kraju Plan B-letni przewiduje znaczne zwiększenie produkcji konserw mięsnych, rybnych, jarzynowych oraz rozbudowę sieci chłodniczej
[patrz też: , , ]
[podobne: przychodnia mswia warszawa, obrusy allegro, zupa z soczewicy kalorie ]
Comments are closed.
mają podpisaną umowę z NFZ na pełną refundację takiego zabiegu?
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: schodołaz kroczący[…]
Sama chodziłam z czymś takim
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: stomatolog bielsko biała cennik[…]
Bardzo ciekawy i wyczerpujacy artykul