Obliczono, że w czasie ciężkich ćwiczeń fizycznych zapotrzebowanie na witaminę B1 może wzrosnąć 15-krotnie.
Spożywanie przez niektórych atletów dużej ilości mięsa, wątroby, jaj może mieć na celu nie zdobycie dużych ilości białka, ale witamin zespołu B.
Mięsnie w czasie pracy potrzebują zwłaszcza witaminy B1.
Przy braku witaminy B1 ulega zakłóceniu prawidłowe spalanie węglowodanów i tworzenie się tłuszczu z węglowodanów.
Dla sportowców norma witaminy B1 nie powinna być niższa niż 3 mg dziennie.
Według niektórych doniesień witamina C zmniejsza uczucie zmęczenia.
Doświadczenia Jakowlewa na zwierzętach wykazały, że im większą prac wykonują mięśnie, tym szybciej zmniejsza się zawartość witaminy C w organizmie.
Podobne spostrzeżenia poczyniono na biegaczach maratońskich (Klaus).
Klaus stwierdziła też niedobór witaminy C u przetrenowanych sportowców.
W leczeniu objawów przetrenowania pomocne jest podawanie zespołu witaminy B i witaminy C.
U nas Sidorowicz, Osiński i Więcławek stwierdzili w 1951 r.
wzmożenie wydalania witaminy C po biegach kolarskich.
Niedobór witaminy C, według tych autorów, przyspiesza wystąpienie uczucia zmęczenia w czasie wysiłku sportowego.
Według radzieckiego badacza, Jakowlewa, w okresie intensywnego treningu należy zwiększyć dobową dawkę, witaminy C do 150-175 mg, a w okresie zawodów nawet do 200-300 mg.
Należy pamiętać, że witamina C ma duże znaczenie dla czynności nadnerczy, które przerastają szybko w okresie intensywnego treningu (Sandoz).
Z innych witamin ważne jest odpowiednie zaopatrzenie w witaminy B2 i PP, odgrywające rolę biokatalizatorów w pośredniej przemianie materii.
Alkohol powinien być bezwzględnie wyłączony z diety sportowca.
Alkohol powoduje upośledzenie resyntezy kwasu mlekowego, co wywołuje szybko uczucie zmęczenia.
Alkohol działa też na układ nerwowy, zmniejsza zdolność szybkiej reakcji oraz koordynację ruchów.
Z doświadczenia wiadomo, że alkohol obniża poziom wyczynów sportowych, a zmniejszając krytycyzm wiedzie nieraz do gorszących sporów i awantur ma boiskach.
Oblewanie zwycięstw lub pocieszanie się przy kieliszku po porażkach jest niedopuszczalne i nie daje się pogodzić z trybem życia sportowców demokracji ludowych.
Objętość pokarmu nie powinna być duża, gdyż obciąża nadmiernie przewód pokarmowy (nie więcej niż 1,8-2,2 kg).
Należy unikać pokarmów powodujących wzdęcie (groch, fasola, bób, świeża kapusta, czarny chleb, piwo).
Ostatni posiłek (lekko strawny) powinien być spożyty na 3-4 godziny przed zawodami.
Trawienie i przyswajanie powoduje dopływ krwi do rozszerzonych naczyń w jamie brzusznej, w tym samym czasie następuje zubożenie w krew mięśni i ośrodkowego układu nerwowego
[hasła pokrewne: , , ]
[więcej w: ośrodek terapii uzależnień nfz, stomatolog na nfz bydgoszcz, allegro sztućce ]
Comments are closed.
Moja mama tez im wierzyla
Article marked with the noticed of: lipoliza iniekcyjna warszawa[…]
Też słyszałam bardzo dobre opinie o rehabilitacji