Tłuszcze powinny pokrywać około 30 % zapotrzebowania kalorycznego.
Są one dostarczycielami energii i przenośnikami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Dlatego też nawet otyłe kobiety powinny otrzymywać niezbędną ilość tłuszczów (masło, mleko, sery).
Węglowodany powinny dostarczać 55-65, % energii kalorycznej (około 1400 g dziennie).
Bardzo ważne znaczenie ma też odpowiedni dowóz soli mineralnych.
W czasie ciąży wzmaga się zwłaszcza zapotrzebowanie na wapń.
W razie potrzeby ustrój matczyny uruchamia wapń z kości.
Zwłaszcza w ostatnich trzech miesiącach stwierdza się intensywne przechodzenie wapnia z ustroju matki do płodu.
Ilość wapnia we krwi płodu jest wyższa niż we krwi matki i wynosi przeciętnie 13,2 mg% (nieraz dochodzi do 15,5 mg % Kwater).
Na zjawisko to wpływają prawdopodobnie hormony wydzielane przez łożysko.
W pierwszych trzech miesiącach ciąży zapotrzebowanie na wapń nie jest wyższe niż normalne i wynosi 1,0 g na kg wagi, od 4 miesiąca ilość tę należy podwyższyć do 1,50-2,0 g.
Płód przyswaja około 100 mg wapnia dziennie od 6 miesiąca ciąży, a do 300 mg w ostatnich tygodniach ciąży.
Z pokarmów najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory (twaróg, ser).
Soja zawiera około 290 mg %, figi suszone około 280 mg %, groch suszony około 140 mg %, podobną ilość zawiera też żółtko jaj.
Chleb jest stosunkowo ubogim źródłem wapnia: chleb z pełnego ziarna zawiera około 50 mg %, chleb biały zaledwie około 25 mg % wapnia.
Ziemniaki, mąka, mięso zawierają mniej niż 30 mg% wapnia, przy tym stosunek Ca: P jest niekorzystny i waha się od 0105 do 0,25.
Mleko kobiece zawiera mniej wapnia niż mleko krowie, ale stosunek Ca : P jest korzystniejszy.
Wiadomo, że w praktyce zawsze jest dość fosforu w pożywieniu mieszanym, a nadmiar fosforu utrudnia wchłanianie wapnia, zwłaszcza, jeśli wapń jest zawarty w pokarmach w ilościach niedostatecznych.
Największe, zatem zapotrzebowanie ilościowe istnieje na wapń.
Kobiety ciężarne wskutek niedoboru wapnia w pożywieniu cierpią na próchnicę zębów, bolesne skurcze mięśni stóp, łydek, dłoni, bóle głowy.
W ciężkich przypadkach w okresie po porodzie dochodzi do rozwoju rozmiękczenia kości.
Dzieci urodzone z matek, które w okresie ciąży cierpiały na niedobór wapnia, skłonne są do krzywicy i opóźnionego ząbkowania.
Ciężarna potrzebuje również 1,8-2,0 g fosforu.
Fosfor zostaje zużyty do budowy kości, zębów, tkanki nerwowej, konieczny jest również dla prawidłowego przebiegu wielu procesów przemiany materii.
Fosfor zawarty jest w mleku, jajach, mięsie, rybach, potrawach mącznych
[przypisy: , , ]
[podobne: garnki allegro, cena rezonansu magnetycznego głowy, sokowirówka allegro ]
Comments are closed.
Ja używam w kapsułkach kwas hialuronowy
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: sosy niskokaloryczne[…]
Moze i prawda ale lekarze mowia inaczej