Twierdzenie Miecznikowa podtrzymują współcześni uczeni i lekarze rosyjscy na czele z Bogomolcem, prezesem Ukraińskiej Akademii Umiejętności, i Olgą Lepieszyńską, członkiem Akademii Nauk Medycznych ZSRR.
W roku 1938 odbył się w Kijowie zjazd lekarzy radzieckich, poświęcony fizjologii i patologii starości.
Starość jest częścią życia i należy już wcześnie starać się, aby przeszła ona bez zbytnich cierpień i zniedołężnienia.
Ze starzeniem się trzeba walczyć w ciągu całego życia, a nie dopiero przed jego końcem.
W zapobieganiu zniedołężnieniu starczemu, zgrzybiałości, ważne znaczenie ma zwalczanie chorób) odpowiedni tryb życia i racjonalne odżywianie.
Medycyna starości interesuje się zwłaszcza okresem życia pomiędzy 40-60 rokiem życia, kiedy to kształtuje się już definitywnie obraz przyszłej starości.
W okresie tym pojawiają się zwykle rozmaite skrycie dotąd przebiegające cierpienia.
Wskutek zaburzeń w krążeniu, trawieniu, w czynnościach enzymatycznych dochodzi do zaburzeń odżywiania komórek.
Dla zapobieżenia rozwojowi przedwczesnej starości i zniedołężnienia ważne znaczenie ma tryb życia oraz sposób odżywiania.
Po czterdziestce trzeba tyle jeść, aby nie tyć, umiarkowanie używać mięsa, soli, nie używać zbyt dużo płynów, nie nadużywać napojów alkoholowych, czarnej kawy, tytoniu.
Należy dbać o wypoczynek fizyczny i umysłowy.
Nadmierne emocje, gniew i podniecenie przyśpieszają zużycie układu nerwowego.
Nadmiar pokarmów w tym okresie prowadzi prędko do rozwoju otyłości, obciąża przewód pokarmowy, wątrobę, nerki i układ krążenia.
Codzienna obserwacja wykazuje, że wadliwe odżywianie i nieodpowiedni tryb życia są powodem przedwczesnej starości.
Jak już wspomniano wyżej, po 40 roku życia zjawia się zwykle skłonność do tycia.
Statystyki wykazują, że mała liczba otyłych dochodzi do podeszłego wieku, szkodliwy jest zwłaszcza znaczniejszy przyrost wagi.
Doświadczenia na zwierzętach wykazują, że dieta ograniczona, co do ilości kalorii opóźnia początek starości i przedłuża życie.
Musi być jednak zaspokojone zapotrzebowanie na białko, witaminy i związki mineralne.
McCay i współpracownicy dowiedli w roku 1939 w czasie doświadczeń na szczurach, że ograniczenie dowozu kalorii przedłuża życie tych zwierząt.
Najdłużej żyły zwierzęta przy diecie ubogiej w białko, przy czym źródłem związków białkowych była wątroba.
Dieta po czterdziestym roku życia powinna składać się z łatwo strawnych i przyswajalnych pokarmów, ilość pożywienia powinna być umiarkowana z niewielką, (ale wystarczającą) ilością pełnowartościowego białka, a bogata w sole mineralne i witaminy
[przypisy: , , ]
[przypisy: endometrium o cechach proliferacji, allegro pizza, powiekszanie ust wroclaw ]
Comments are closed.
mleko nie dostarcza wapnia
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: RTG panoramiczne[…]
Różną zawartość witamin w suszonych i świeżych owocach