W cierpieniach miąższu wątroby polecamy dietę bogatą w białko zwierzęce zawierające dużo grup metylowych (-CHa), podajemy obficie węglowodany, ograniczamy tłuszcze.
Korzystnie działa podawanie drożdży.
Skurcze łydek zależą prawdopodobnie od niedoboru wapnia i zespołu witaminy B.
W cukrzycy ciężarnych należy podawać obficiej węglowodany, białko pełnowartościowe oraz odpowiednią dawkę insuliny.
Musimy roztoczyć nad ciężarną ścisły dozór lekarski.
Objawy cukrzycy mogą się ujawnić lub pogorszyć w okresie ciąży.
Spadek tolerancji na węglowodany u chorych na cukrzycę i będących w ciąży zaznacza się zwłaszcza wyraźnie około 6 miesiąca ciąży (nadczynność przedniego płata przysadki).
W nadciśnieniu samorodnym ciąża przebiega zwykle pomyślnie do końca.
W diecie należy zapewnić obfity dowóz węglowodanów, białka podajemy niezbędne minimum, ograniczamy sól kuchenną i płyny.
Właściwe odżywianie w czasie ciąży wpływa dodatnio na stan zdrowia matki i dziecka, zabezpiecza przed rozwojem niedokrwistości, odwapnieniem kośćca, powiększeniem tarczycy, próchnicy zębów.
Stan odżywiania matki wpływa też na rozwój dziecka: matki niedożywione rodzą dzieci gorzej rozwinięte i mniej odporne.
Stwierdzono również zależność czynności porodowej od właściwego odżywiania.
Niedowład macicy, jedno z najniebezpieczniejszych powikłań okresu porodowego, zdarza się znacznie częściej u kobiet niedożywionych.
Dziś położnik musi się zastanawiać nie tylko nad mechanicznymi warunkami porodu, ale i nad ogólnym stanem zdrowia rodzącej, a stan ten w dużej mierze zależy od prawidłowego odżywiania.
Prawidłowy przebieg ciąży, porodu i połogu zależy od działalności układu nerwowego i dokrewnego.
Ośrodkiem hormonalnym dla czynności układu płciowego jest przysadka, ośrodkiem nerwowym – międzygłowie.
Nad tymi ośrodkami czuwa jeszcze kora mózgowa, jako czynnik nadrzędny.
Jak wiadomo, prawidłowy dowóz elementów pokarmowych odgrywa ważną rolę w czynnościach zarówno układu dokrewnego, jak i nerwowego (produkcja hormonów, przewodzenie nerwowe itp.
).
W tym oświetleniu raz jeszcze zostaje podkreślona rola prawidłowego odżywiania dla normalnego przebiegu ciąży, porodu i połogu.
3.
ODŻYWIANIE A PŁODNOŚĆ Od niepamiętnych czasów uważano, że pewne pokarmy maj ą wpływ na płodność.
Wiemy dziś, że sposób odżywiania i płodność znajdują się w ścisłej zależności.
Nie wszystkie czynniki są nam tu dobrze znane, ale na pewno ważną rolę gra dowóz pełnowartościowego białka, soli mineralnych i witamin.
Z doświadczeń na zwierzętach wiadomo, że brak witamin A i B1 wywiera niekorzystny wpływ na jajeczkowanie, bardzo ujemnie działa też niedobór białka
[hasła pokrewne: , , ]
[hasła pokrewne: krzesełko do karmienia allegro, centrum urazowe sosnowiec, restauracja plaza sława ]
Comments are closed.
poza błonnikiem należy przyjmowac antyoksydanty
[..] Odniesienie w tekscie do fizjoterapia[…]
Co sądzicie o takiej metodzie leczenia
[..] Cytowany fragment: program do gabinetu stomatologicznego[…]
mam nadczynnosc czy moge stosowac antykoncepcje ?
[..] Cytowany fragment: alkoholizm leczenie[…]
Mi tez pomagał przy zakwasach po ćwiczeniach