W klinice możemy posługiwać się ponadto próbami Aldricha i MacClurea.
Prace szkoły sztrasburskiej wykazały zalety stosowania diety małosolnej w ostatnich tygodniach ciąży.
Na podstawie 30-letniego doświadczenia badacze tej szkoły stwierdzili, że po stosowaniu diety małosolnej (4-5 g dziennie) czas trwania porodu skraca się o lis, znacznie rzadziej występują stany spastyczne szyjki macicy, zmniejsza się pobudliwość ośrodkowego układu nerwowego, zmniejsza się wreszcie częstość powikłań w okresie połogu.
Obecnie położnik może, więc wpływać na czas trwania porodu oraz na oszczędzenie rodzącym nadmiernego bólu za pomocą nadzwyczaj prostych metod postępowania dietetycznego.
Żywą dyskusję wywołuje w świecie lekarskim podawanie w czasie ciąży diety wysokobiałkowej (100-120 g dziennie, przy czym połowa przypada na białko pochodzenia zwierzęcego).
Dieta ta ma pewne uzasadnienie logiczne ze względu na wysokie zapotrzebowanie białka w okresie intensywnego wzrostu płodu.
Holmes badał w 1941 dwie grupy ciężarnych (każda grupa po 700 osób).
Grupa pierwsza otrzymywała dietę z zawartością 60-70 g białka, druga grupa z zawartością 110-120 g białka.
W grupie pierwszej z ograniczoną ilością białka zatrucia ciążowe występowały dwa razy częściej niż w grupie drugiej.
Dieta z obfitą podażą białek może znaleźć zastosowanie u kobiet z hipoproteinemią, skłonnością do obrzęków, niedostateczną laktacją.
Wydaje się natomiast, że w końcowym okresie ciąży nadmierna podaż białka nie jest wskazana, gdyż sprzyja zakwaszeniu i stwarza warunki ułatwiające wystąpienie rzucawki.
Mięso w każdym razie powinno być w tym okresie gotowane lub duszone (niesmażone), gdyż zawiera spore ilości sodu, który wiąże wodę w ustroju.
Z mięsa gotowanego lub duszonego sód w znacznej mierze przechodzi do wody.
Specjalnego omówienia wymaga zagadnienie odżywiania kobiety w okresie po porodzie i w okresie karmienia.
Odpowiednie odżywianie umożliwia kobiecie szybki powrót do pełni sił i zapewnia normalny rozwój laktacji.
Bezpośrednio po porodzie kobiety odczuwają zwykle pragnienie: podajemy wówczas gorącą herbatę, kawę zbożową, płynną część kompotu itp.
Aż do pierwszego wypróżnienia pożywienie powinno być płynne (mleko, śmietanka, kasze, kleiki, rosół, herbata, kompoty), następnie przechodzimy stopniowo do zwykłego pożywienia, wyłączając jedynie potrawy trudno strawne i wzdymające.
W okresie karmienia zapotrzebowanie na materiały odżywcze jest większe niż w okresie ciąży.
Podaż kaloryczna powinna w okresie karmienia wynosić 3200-3600 kal.
, ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka
[patrz też: , , ]
[hasła pokrewne: domosfera mielec, restauracja plaża bogaczewo, klinika ginekologiczna kraków ]
Comments are closed.
Nie ufam lekarzom
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: usg 4d opole[…]
Tydzień temu moja mama dostała ciężkiego udaru niedokrwiennego.
[..] Cytowany fragment: olej kokosowy[…]
Nie da się lekceważyć nietolerancji bo boli brzuch
[..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: olej makadamia[…]
Ułożenie chorego na boku uchroni poszkodowanego przed zachłyśnięciem się własnymi wydzielinami.