W pierwszych trzech miesiącach ciąży u zdrowej i dobrze odżywionej kobiety i nie trzeba zwykle wprowadzać zmian do diety, należy jedynie zwrócić uwagę na podąż pełnowartościowego białka i witamin.
Większą wagę należy zwrócić w następnym trymestrze, a bardzo uważnie musimy sprawdzać sposób odżywiania w ostatnich 3 miesiącach ciąży.
We wczesnych okresach ciąży powinien być jednak zapewniony obfity dowóz witamin (zwłaszcza A, B1, B2, C).
Witaminy mają ogromne znaczenie dla rozwoju organizmu, zwłaszcza w okresach szybkiego wzrostu ustrój jest bardzo wrażliwy na niedobór tej lub innej witaminy.
Jak wiadomo z embriologii, płód rośnie najszybciej w początku ciąży i kształtuje się w ogólnych zarysach już w pierwszych 10 tygodniach.
Od chwili zagnieżdżenia się jaja płodowego rozwój jego zależy od dowozu materiału plastycznego i witamin z ustroju matczynego.
Tkanki jaja płodowego w okresie intensywnej mitozy są bardzo wrażliwie na niedobory witamin oraz na działanie produktów nieprawidłowej przemiany materii powstających z powodu braku witamin.
Z tych, więc względów podniesienie poziomu odżywiania po pierwszych trzech miesiącach ciąży może już nie zapobiec różnym zaburzeniom wad wrodzonych, jeśli przyczyną ich jest niedobór pokarmowy.
W okresie ciąży szczególnie ważny jest również dowóz białka.
Poczynając od 4 miesiąca ciąży należy podawać 1,5 g białka na kg wagi, w drugiej połowie ciąży 20 g, ilość białka zmniejszamy nieco dopiero w ostatnich 3-4 tygodniach.
Zapotrzebowanie na białko i witaminy w przebiegu ciąży wzrasta nieraz o 100 %, podczas gdy zapotrzebowanie kaloryczne rzadko wzrasta ponad 25 %.
Ujemny bilans azotowy występuje zwłaszcza często w okresie połogu i karmienia.
Białko powinno być w znacznej mierze (60 %) pełnowartościowe, konieczne jest, więc zapewnienie ciężarnej odpowiedniej ilości mięsa, ryb, jaj, mleka.
Należy podkreślić, że donoszony płód zawiera około 500 g białka, z których około 2% otrzymuje on od matki w ostatnich 3 miesiącach ciąży (w ostatnim miesiącu aż 170 g).
Znaczna ilość białka jest też potrzebna do budowy łożyska, znacznego powiększenia macicy, gruczołów piersiowych oraz zwiększenia masy krwi.
Niedobory białka występują często w pożywieniu ciężarnych.
Sureau, Gounele i Francois na XIV Kongresie Ginekologów i Położników Francuskich w 1050 roku w Paryżu donieśli, że w latach 1949-50 aż 23,41 % obserwowanych przez autorów kobiet nie jadło w czasie ciąży jaj, a 17,65 % nie piło mleka.
Tylko 20,88 % kobiet piło więcej niż 1/2 litra mleka dziennie.
Po porodzie, okresie karmienia piersią, ustrój matki traci duże ilości białka wraz z mlekiem, dlatego w okresie laktacji karmiąca powinna otrzymywać około 2,0 g białka na dobę
[hasła pokrewne: , , ]
[hasła pokrewne: domosfera mielec, restauracja plaża bogaczewo, klinika ginekologiczna kraków ]
Comments are closed.
Też podejrzewam u siebie nietolerancję laktozy
[..] Odniesienie w tekscie do odszkodowanie za śmierć[…]
Co sądzicie o takiej metodzie leczenia