Wzmożone zapotrzebowanie białka, jako materiału budulcowego istnieje w okresie treningu, kiedy, wskutek ćwiczeń powiększa się masa mięśni, ustrój natomiast wykorzystuje białko, jako źródło energii jedynie w ograniczonym stopniu.
Przypuszczano dawniej, że białko jest źródłem energii mechanicznej.
Pogląd ten opierał się na spostrzeżeniu Liebiga, który zauważył, że po pracy mięśniowej wzrasta w moczu ilość ciał azotowych.
Uczony ten sądził na tej podstawie, że rozpad białek dostarcza energii do skurczu mięśniowego.
Jednakże Fick i Wiscelinus dowiedli, że ilość energii powstającej w czasie pracy jest znacznie wyższa od tej, która mogłaby powstać kosztem zużytych ciał białkowych.
Wielu autorów na podstawie dokładnych badań dowiodło, że im cięższa jest praca, tym więcej węglowodanów zostaje utlenionych.
W czasie wysiłków fizycznych wzmaga się nieco przemiana białkowa, ale jest ona stosunkowo niewielka i zwiększanie podaży białka w tym stopniu, ile razy powiększa się zużycie energii u ćwiczącego, nie jest konieczne.
W Szwajcarskim Związku Narciarskim przyjęto następujący schemat odżywiania dla biegaczy: białka 55 g, tłuszczu 230 g, węglowodanów 815 g – razem 6200 kal.
Przy obniżeniu ilości białka do 130 g stwierdzono obniżenie się formy zawodników.
W miarę zaaklimatyzowania się na wysokości około 1800 m, zapotrzebowanie nieco spadało (175 g białka i 5700 kal.
).
Ze spostrzeżeń na zwierzętach wiadomo, że zwierzęta pociągowe odznaczające się wielką wytrzymałością są trawożerne.
Zwierzęta drapieżne, mięsożerne, mogą rozwijać wielką silę, ale jedynie przez czas krótki (Farfel i Lifszyc).
Zgodnie z tymi obserwacjami, zawodnicy specjalności, które wymagają dużej wytrzymałości, odżywiają się przeważnie pokarmami roślinnymi, przeciwnie zaś są skłonni odżywiać się głównie mięsem zawodnicy, którzy wykonują szybkie, urywane ruchy (np.
boks, rzuty).
Białka mięsa zawierają też związki wyciągowe, które pobudzają ośrodkowy układ nerwowy, dlatego też pokarmy mięsne są pożądane dla zawodników, od których wymaga się błyskawicznej orientacji, szybkiej decyzji (gry sportowe, np.
hokej na lodzie, piłka nożna).
Na olimpiadzie berlińskiej sportowcy spożywali ogromne ilości białka (2 razy 400 g befsztyku), prócz tego jaja, mleko (1 litr), sery, nie licząc białka roślinnego.
Wegetarianami byli tylko Hindusi.
Ogólna podaż kaloryczna była bardzo wysoka – średnio 7300 kal.
, co równa się zużyciu na 24 godziny biegu lub na 6-godzinne ciężkie ćwiczenia.
Oczywiście nikt ze sportowców tego nie robi.
Atleci nie potrzebują nadmiernych ilości pokarmów, ale raczej dobrze dobranych
[podobne: , , ]
[hasła pokrewne: restauracja plaza, ekuz bydgoszcz, obrażenia po wypadku samochodowym ]
Comments are closed.
[..] Cytowany fragment: RTG panoramiczne[…]
Z tarczycą tsza metoda prób i błędów
[..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: Płyty granitowe[…]
wlasnie z jelita grubego sie wchłaniają